ONOVERTROFFEN HOLLANDSE TULBAND

Kom je bij haar langs dan wacht ze je op met twee witbestoven tulbanden. De een is van cakebeslag en doorspekt met brokjes bittere chocolade en amaretti (Italiaanse bitterkoekjes), de ander is de classic van moscovisch beslag maar in zijn hart verbergt hij smeuïge amandelspijs. Als er tijd overschiet bakt ze soms tulband voor het Museumcafé van het Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats in Eelde, waar nu een tentoonstelling is van schilderijen en objecten van Wout Muller.

Behalve op decoratieve blote vrouwen is Muller ook dol op de creaties van deze inventieve taartenbakster aan wie hij ooit een schilderij schonk van zijn favoriete taart. En boven die blanke weelde van Génoise, sabayon en priemende rozetten van meringue, schilderde de meester van mooi mollig bloot in grote letters: fiat. Mijn fiat krijgt Janneke van Groeningen voor haar onovertroffen Hollandse tulband.

Klop de dooiers en de helft van de suiker tot een luchtig mengsel. Maal bloem en harde boter in een food processor tot een fijnkruimig mengsel. Vet de binnenkant van de vorm dun met zachte boter in en stuif er bloem over. Klop de eiwitten in een beslagkom samen met een mespunt zout stijf. Strooi er dan al kloppend de resterende suiker lepelsgewijs bij zodat glanzend en stevig eiwitschuim wordt verkregen. Schep het fijnkruimig bloemmengsel, het dooiermengsel en de rozijnen luchtigjes door het eiwitschuim in de beslagkom. Doe de helft van het luchtige beslag over in de tulbandvorm, leg de plakjes amandelspijs op het beslag en dek ze toe met het resterende beslag. Bak de tulband 45 minuten in een voorverwarmde oven (180 C); draai de oven uit, zet de deur op een kier en laat hem in de oven afkoelen tot hij lauw is alvorens hem te lossen op een taartrooster. Bestrooi de tulband vlak voor het serveren met poedersuiker.

Voor een tulbandvorm van 2 liter:

6 eieren, gesplitst

150 gram suiker

150 gram cakemeel (of zelfrijzend bakmeel)

100 gram ijskoude roomboter, in blokjes

1/2 eetlepel zachte boter + wat bloem

zout

150 gram rozijnen

150 gram amandelspijs (Baukje), in plakjes

poedersuiker

    • Florine Boucher