OM eist celstraf in beursfraudezaak

AMSTERDAM, 25 JUNI. Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend celstraffen geëist in zittingen die voortvloeien uit het grootschalige beursfraude-onderzoek, de operatie-clickfonds.

Twee houders van zogenaamde Luxemburgse coderekeningen hoorden straffen eisen van respectievelijk vier maanden onvoorwaardelijk en negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Beide moeten het voor de fiscus verzwegen geldbedrag terugbetalen. Het Openbaar Ministerie heeft een zelfde bedrag als boete geëist. De verdachten hadden hun rekening lopen bij bank Bangert Pontier. Die had het effectendepot uitbesteed aan de Luxemburgse instelling Codalux. Bank Bangert Pontier werd als verdachte instelling aangemerkt nadat opsporingsinstanties in november vorig jaar een huiszoeking bij deze bank had gedaan. Hierbij werden lijsten met codes aangetroffen. De codes waren bedoeld om de rekeninghouders anoniem te houden. Een van de verdachten E.G.S. (66) was voor zijn pensionering werkzaam op de beurs. Hij had zijn niet gefiscaliseerde geld apart gezet om zijn externe gezinshulp te financieren. S. heeft 80.000 gulden aan rente-inkomsten op zijn effectenrekening verzwegen. De andere verdachte E.H.F. (61), gebruikte zijn coderekening als spaarpot voor zijn oude dag. F. die werkzaam is bij een uitgeverij heeft de belasting voor 63.000 gulden benadeeld. Beide verdachten hebben bekend. De rechtbank doet op 9 juli uitspraak.Dit was de derde rechtzaak naar aanleiding van het beursfraudeonderzoek. Pas in september zal het openbaar ministerie enkele tientallen anderen coderekeninghouders voor de rechtbank dagen. De hoofdverdachten in de beursfraude zaak moeten volgend voorjaar voorkomen.