Olieprijs daalt na productieverlaging

ROTTERDAM, 25 JUNI. De internationale oliemarkt is nog niet onder de indruk van een nieuwe ronde van productieverminderingen die gisteren in Wenen door het oliekartel Opec is overeengekomen. Op de termijnmarkt in Londen sloot de notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent-blend gistermiddag op 13,61 dollar per vat, 31 dollarcent lager dan dinsdag.

Analisten verwachten nu een stijging van de olieprijs die de laatste maanden sterk is gedaald door overproductie en te hoge voorraden. In het derde kwartaal zou de prijs bij een lagere aanvoer van olie tot 16 dollar per vat kunnen oplopen, omdat de vraag naar autobrandstoffen in het vakantieseizoen traditioneel sterk aantrekt. Expert Gijs van Dam van Salomon Smith Barney Nederland in Amsterdam: “De voorraden zijn nog steeds erg hoog en de raffinaderijen draaien praktisch op volle capaciteit, maar ik verwacht binnen enkele weken een prijsherstel.”

Opec hanteert nog altijd een richtprijs van 21 dollar per vat. Gisteren besloten de elf lidstaten van de organisatie tot een gezamenlijke productievermindering van 1,355 miljoen vaten per dag vanaf 1 juli, bovenop de eerste ronde van beperkingen 1,245 miljoen vaten die in maart al was afgesproken. Alleen Irak doet niet mee; dit land zal zijn productie en export juist opvoeren in het kader van de 'olie-voor voedsel' overeenkomst met de Verenigde Naties. Wel leveren de niet-Opeclanden Mexico, Rusland, Oman en Egypte die ook een groot belang hebben bij prijsherstel, een extra bijdrage van 203.000 vaten per dag aan de productiebeperking.