Nigeria: vrijlating Abiola 'ophanden'

ABUJA/LONDEN, 25 JUNI. Precies vier jaar nadat de gedoodverfde winnaar van de Nigeriaanse presidentsverkiezingen van 1993, Moshood Abiola, door militairen werd opgesloten omdat hij die overwinning opeiste, melden regeringskringen dat zijn vrijlating ophanden is. De gevangenschap van Abiola (60), een Yoruba-zakenman uit het zuidwesten van Nigeria, was onder de militaire dictatuur van de op 8 juni overleden generaal Sani Abacha een bron van politieke en etnische spanningen.

De nieuwe militaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar, heeft gisteren ontbeten met Abiola in de bewaakte villa in de federale hoofdstad Abuja waar 's lands prominentste politieke gevangene sinds kort verblijft, zo meldde een hoge regeringsfunctionaris. Beide mannen zouden hebben gesproken over de voorwaarden voor Abiola's vrijlating, die volgens dezelfde bron “nog slechts een kwestie van dagen” is.

Grootste struikelblok bij de onderhandelingen is de voorwaarde van de nieuwe miltaire machthebbers dat Abiola zijn aanspraak op het presidentschap, op basis van de onvolledige uitslag van de verkiezingen die op 12 juni 1993 werden gehouden, opgeeft. De verkiezingen werden destijds, halverwege de telling van de stemmen, toen zich een overwinning van Abiola aftekende, door de militairen geannuleerd.

In november van dat jaar greep Abacha de macht en de nieuwe sterke man liet Abiola opsluiten. Dat stortte Nigeria, met 104 miljoen inwoners het volkrijkste land van Afrika, in een politieke en economische crisis, die tot op heden voortduurt.

De Britse premier Tony Blair voerde gisteren een telefoongesprek met Abubakar en doorbrak daarmee een diplomatieke patstelling tussen beide landen. Een woordvoerder van Blair, die op dit moment voorzitter is van de Europese Unie, zei dat de premier met Abubakar had gesproken namens de EU om het contact te herstellen en de Nigeriaanse leider te bewegen tot overdracht van de macht aan een burgerregering. Blair had de jongste vrijlating van 15 politieke gevangenen “een welkom signaal” genoemd en aangekondigd dat onderminister van Buitenlandse Zaken Tony Lloyd vrijdag naar Nigeria vertrekt. (Reuters)