Opinie

    • Youp van ’t Hek

Mijn neef & ik

Mijn neef en ik zijn in Montbrison, een kilometer of nog wat van Saint-Etienne en gaan naarstig op zoek naar een restaurant. We vinden er een met een weldadige tuin.

'Mag de tv in de tuin?' Mag niet. Maar we mogen wel in een apart zaaltje aan een apart tafeltje met een eigen breedbeeld. Graag. Sleutelwedstrijden: Nigeria-Paraguay en Spanje-Bulgarije. Wie gaat er door?

De Franse tv doet het top. Schakelen, niks anders dan schakelen. Spanje 1-0 voor. Spanje 2-0 voor. Paraguay 1-0 voor. Nigeria maakt gelijk. Spanje gaat naar 3-0. Ik gsm met mijn vrouw en de schat weet van niks. Nederland doet eerst Spanje-Bulgarije en als dat helemaal klaar is dan geven de NOS-trutten de complete Nigeria-Paraguay. Ik geloof het niet en zie duidelijker dan ooit het verschil tussen bloed en bloed. Zinderende zon of mottigge druilregen. Wie haalt het nou in zijn botte gelei om twee zulke stollende wedstrijden niet te schakelen? De NOS. Je moet in ons land je eigen spanning bij elkaar zappen. Nederland geeuwt Paraguay-Nigeria na afloop integraal, terwijl Hugo Walker terecht al verteld heeft hoe het afgelopen is. Spannend. Qua temperament, warmte, passie en al die andere motoren van het werkelijke bestaan zou het goed zijn als Mexico ons land vanavond helemaal lek schiet. Mexico krijgt een nationaal orgasme van geluk en wij? Wij niks, wij helemaal niks.

'Groenteman, wat doet de bloemkool?'

    • Youp van ’t Hek