Kinderagenda

Parade

Reinier Sijpkens heeft een prachtig orgeltje, een heel klein trompetje en koffers vol met vlaggen, hoeden, goocheltrucs en muziekinstrumenten. Zo kunnen alle kinderen van 4-12 jaar op zo 28 juni om 15u tijdens Wilhelmina's Zomers meedoen met een parade door het park of een serenade aan moeders, vaders, opa's en oma's brengen. Ook kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar op zo meevaren met een literaire kinderboottocht met kapitein Rudolf en vijf damesmatrozen. Op het wit van hun petten staat leest! Aan boord lezen drie schrijvers uit hun eigen boek voor: Midas Dekkers ('Wat is een kat'), Wouter Klootwijk ('Mogen wij u ophijsen mevrouw?) en Gerda den Dooven ('Hier en daar en voorbij de zee'). Die boeken zijn aan boord te koop. Aanmonsteren voor de boottocht om 14u, de salonboot 'De Animathor' vertrekt om 14u30u vanaf de kade bij de watertaxi's van Hotel New York. Onderweg wordt er niet alleen maar voorgelezen want er zijn allerlei spannende dingen gepland. Maar die moeten nog even een verrassing blijven.

*Wilhelmina's Zomers met de Parade met Reinier, voor kinderen van 4-12 jaar op zo 15u op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid voor Hotel New York, Rotterdam. De toegang is gratis.

Literaire boottocht op zo 28 juni om 14u voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De tocht duurt tot 16u30. Kaarten `ƒ 25,- voor 1 volwassene en 1 kind, elk extra kind ƒ 10. Res 010-4390580, 4138326 of direct aan de kassa van het Luxor theater, Kruiskade 10, Rotterdam.

Snorkel

Als mensen onder water wat langer naar dieren, schelpen, planten of koralen willen kijken moeten ze een duikerspak aantrekken of gaan snorkelen. Ook dieren gebruiken zoiets. Zo heeft een waterspin zijn eigen manier om adem te halen. Hij maakt gewoon een netje tussen de waterplanten. Dan haalt hij zo'n dertig luchtbelletjes, die hij onder zijn netje loslaat. En klaar is de duikersklok. De poelslak verzint weer wat anders; hij bewaart verse lucht in zijn schelp. Zo heeft ieder dier dat in de sloot woont een eigen manier om onder water te kunnen leven. Kinderen die het leuk vinden om op zoek te gaan naar al die bijzondere dieren kunnen zich opgeven voor de ontdekkingstocht naar waterdieren op wo 1 juli (wel een snorkel, duikersklok of adembuis meenemen).

*Ontdekkingstocht naar waterdieren voor kinderen van 8 tot 12 jaar op wo 1 juli om 13u30 in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, St Jansklooster. Kosten ƒ 1 per kind. Wel van te voren opgeven 0527-246644.

Muziek

De Gouverneur van Het Land van Ooit heeft zo 28 juni uitgeroepen tot 'Ooitse Dag van de Muziek'. Hij vraagt alle kinderen die een muziekinstrument bespelen naar Drunen te komen. Vorig jaar werd een Benelux' record bereikt toen 990 kinderen het grootste Kindersymfonieorkest vormden. Dit jaar zijn er al 1200 aanmeldingen. Aan het eind van de dag (16u30) zal, onder leiding van dirigent Cor Bakker, geprobeerd worden het record van vorig jaar te breken. Verder treden de hele dag muziekscholen en jeugdorkesten op. Kinderen die dat durven, kunnen zich laten horen op een van de podia. Vooral kinderen die klassieke muziek spelen, worden uitgenodigd om aan de recordpoging mee te doen. Maar ook kinderen die bijvoorbeeld pop- of andere muziek spelen zijn welkom. Kinderen met een muziekinstrumenten krijgen ƒ 2,50 korting op de toegansprijs (deze korting is niet gelding in combinatie met andere kortingsregelingen).

*Ooitse Dag van de Muziek op zo 28 juni van 10-17u30, Drunen, Parklaan 40. Toegang kinderen tot 2 jaar gratis, van 3-11 jaar ƒ 20,50 en daarboven ƒ 24,50. Inl 0416-377775.

Cruise

Vroeger, toen er nog geen vliegtuigen waren en mensen bijvoorbeeld met vakantie naar Amerika of Canada wilden, dan maakten ze een cruise met een boot van de Holland Amerika Lijn. Je moest er wel heel rijk voor zijn. Vakantiegangers sliepen niet in van die nauwe hutjes, maar in hele mooie slaapkamers. Ze kregen de heerlijkste gerechten voorgeschoteld en elke avond speelde er een orkest aan boord of traden er beroemde zangeressen op. In het Maritiem Museum Prins Hendrik is te zien hoe het vroeger toeging op die cruiseschepen. En op zo 28 juni van 12-16u kunnen kinderen van 4 en 12 jaar een eigen model van hun droom-cruisehut maken.

*Droom-cruisehut maken op zo 28 juni van 12-16u voor kinderen van 4-12 jaar in het Maritiem Museum 'Prins Hendrik', Leuvehaven 1, Rotterdam. Toegang ƒ 1 exclusief entreekaartje (kinderen van 4 tot 16 jaar ƒ 3, daarboven ƒ 6). Inl 4132680.

De lucht in

Wolkenkrabbers vangen veel wind omdat ze zo vreselijk hoog zijn. Het staal dat in zulke gebouwen zit, kan buigen en daardoor zwaait de toren bij storm een beetje heen en weer. Als dat niet zou kunnen zou de toren breken. Denk maar eens aan een boom, die beweegt ook mee met de wind. Of probeer zelf maar eens in de storm buiten kaarsrecht te blijven staan. Zo 28 juni is in Rotterdam de Dag van de Architectuur, die in het teken staat van '100 jaar hoogbouw'. Allerlei hoge gebouwen kunnen onder leiding van gidsen worden bezocht. Vanaf 14u kunnen kinderen van 5 t/m 15 jaar in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) proberen zelf zo'n wolkenkrabber te maken, maar dan met papierstroken, saté-prikkers en klei. De gebouwen worden dan later in het Schoolatelier tentoongesteld. En buiten staan springkussens om te proberen nog hoger te springen dan al die hoge gebouwen.

*Wolkenkrabber bouwen op de Dag van de Architectuur op zo 28 juni vanaf 14u in het NAi, Museumpark 25, Rotterdam voor kinderen van 5 t/m 15 jaar. Deelname is gratis. Inl 010-4401253.

Salamanders snoeken en andere slootbewoners

Nederland wordt wel een kikkerland genoemd omdat er zoveel sloten zijn waar al die kwakers wonen. Maar in die sloten leven ook andere dieren, bijvoorbeeld salamanders; ze worden ook wel de krokodilletjes van de sloot genoemd met hun gekartelde rug en staart. Niet alleen in, maar ook op het water scharrelen insecten rond. Zo is er eentje die op het water lijkt te schaatsen. Daarom heet hij ook schaatsenrijder. Met zijn vier poten glijdt hij bliksemsnel over het water. In het boek 'Salamanders, snoeken en andere slootbewoners' kun je lezen wat er allemaal in sloten leeft. En hoe je een slootwateraquarium kunt maken, insecten en vissen herkennen en heel stil vanaf de slootkant een snoek kan bespieden.

*'Salamanders, snoeken en andere slootbewoners' door Frans Buissink en Ewoud de Groot, voor kinderen vanaf 8 jaar, uitgeverij Schuyt & Co, ƒ 27,50 ISBN 90 6097 465 4.

Informatie over activiteiten voor de Kinderagenda kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

    • Tonny Schoemaker