Kaartjes niet geleverd; Reisbureaus opnieuw dupe van chaos WK

AMSTERDAM, 25 JUNI. Opnieuw zijn problemen ontstaan rond de distributie van WK-kaartjes. Net als bij Nederland-België zijn bestelde en betaalde kaartjes voor de wedstrijd Nederland-Mexico niet geleverd aan Nederlandse reisbureaus.

Volgens G. Lammers van de reisorganisatie TravelDesk gaat het om 10.000 tot 15.000 plaatsbewijzen. Enkele reisbureaus lijken daardoor wederom gedupeerd. Chartervluchten en hotels waren vooruit betaald maar moesten worden geannuleerd.

Hoe groot de schade is kan Lammers nog niet zeggen. Hij heeft inmiddels de hulp ingeroepen van een internationaal opererend accountantsbureau. Dat moet uitzoeken wie er verantwoordelijk is voor de gebrekkige distributie van de plaatsbewijzen. Voorafgaand aan de wedstrijd Nederland-België leden volgens Lammers twintig reisorganisaties een financiële strop omdat kaartjes niet werden geleverd.

Geen van deze gedupeerde reisbureaus heeft tot nog toe gerechtelijke stappen ondernomen om de geleden schade te verhalen op de organisatie van het WK. Dit bevestigt het vermoeden dat er sprake kan zijn van zogeheten overtekening: reisbureaus hebben meer kaarten aangevraagd dan er beschikbaar zijn, waardoor niet alle kaarten konden worden geleverd. Voor wedstrijden van het Nederlands elftal heeft de Franse organisatie van het WK vijf procent van alle plaatsbewijzen beschikbaar gesteld aan touroperators. Twintig procent gaat naar de internationale voetbalbonden, vijfentwintig procent naar sponsors en vijftig procent wordt verkocht in Frankrijk.

Enkele gerenommeerde reisorganisaties hebben geen problemen met de levering van kaartjes. Road Air Travel uit Hoofddorp, dat zichzelf afficieert als officieel agent van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft alle bestelde kaartjes gekregen. Hetzelfde geldt voor reisbureau Roever, dat al lange tijd voetbalreizen organiseert. R. van Liemt van Roever: “Er zijn vandaag 4.000 mensen met een door ons georganiseerde reis naar Nederland-Mexico. Meer dan de helft van de kaartjes is door ons geregeld. Ook bij Nederland-België hadden wij geen probleem.”

Enkele gedupeerde reisorganisaties beschuldigen de Franse organisatie CFO, die het WK organiseert, en de wereldvoetbalbond FIFA. Deze zouden, volgens de reisorganisaties, op de één of andere manier verantwoordelijk zijn voor de problemen rond de distributie van toegangsbewijzen.

Voor de achtste finale - mocht Nederland die halen - verwachten de gerenommeerde touroperators geen problemen.