Japanse bank op zoek naar fusiepartner

TOKIO, 25 JUNI. De Long-Term Credit Bank of Japan (LTCB), een van de grotere banken van het land, heeft eindelijk toegegeven dat er problemen zijn. De LTCB zoekt een fusiepartner en inmiddels is een grondige reorganisatie in gang gezet.

De afgelopen weken meldde de Japanse media dat de bank wankelt als gevolg van oninbare schulden, die minstens 20 miljard gulden belopen. Gisteren daalde het aandeel met 28 procent.

Bankpresident Katsunobo Ohnogi zei vanmorgen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat een fusie tot de mogelijkheden behoort. De bank sluit alvast eenderde van haar buitenlandse kantoren, pensioenuitkeringen gaan omlaag, salarissen worden gekort en het aantal werknemers wordt verminderd. De komende jaren zal er tien miljard yen (146 miljoen gulden) op de uitgaven worden bezuinigd. Een aandeelhouder zei dat Ohnogi geen naam van een fusiepartner noemde, ondanks vragen uit de zaal over een samengaan met de Dai-Ichi Kangyo Bank, de grootste aandeelhouder van de LTCB.

De directie maakte haar excuses tegenover de aandeelhouders. Sommigen van hen hebben echter weinig fiducie in de reorganisatie en denken dat de dagen van de LTCB geteld zijn. Menig rekeninghouder heeft z'n geld opgenomen. (Reuters)