Irak protesteert; V-raad VN verlengt sancties Irak

NEW YORK/ BAGDAD, 25 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren, temidden van Iraaks protest, de sancties tegen Irak met twee maanden verlengd omdat Bagdad nog steeds niet heeft voldaan aan de voorwaarden voor opheffing.

Tijdens de zitting van de Raad in New York bevestigde de chef-wapeninspecteur van de VN, Richard Butler, dat er “geen twijfel” bestaat dat Irak het dodelijke VX-zenuwgas in raketkoppen had geladen. Bagdad ontkent dat.

Irak waarschuwde gisteren dat het actie zal ondernemen tegen de inspecteurs van de VN-wapencommissie UNSCOM als de sancties, die in de zomer van 1990 werden afgekondigd na de Iraakse invasie van Koeweit, niet onmiddellijk zouden worden opgeheven. Regeringskranten herhaalden een verklaring van het Iraakse leiderschap op 1 mei, waarin de Veiligheidsraad werd gewaarschuwd voor “ernstige consequenties” als de sancties niet werden ingetrokken. De waarschuwingen werden niet gespecificeerd.

Volgens Irak zijn de tests van het Amerikaanse militaire laboratorium dat sporen van VX-zenuwgas op fragmenten van raketkoppen aantrof, incorrect en een verzinsel. Irak erkent dat het VX heeft aangemaakt, maar zegt nooit in staat te zijn geweest de technologie te ontwikkelen om het zenuwgas in een wapensysteem te laden.

UNSCOM-chef Butler ging er gisteren “in een geest van medewerking” mee akkoord dat de uitkomst van de tests wordt getoetst in laboratoria in Frankrijk en Zwitserland. Maar, zo onderstreepte hij, “wij beschikken over resultaten die ondubbelzinnig zijn en die in tegenspraak zijn tot wat Irak altijd heeft verzekerd, namelijk dat het dit product (VX) nooit in zijn wapens heeft geladen”. (Reuters, AP, AFP)