In juli hervatting van krediet

JAKARTA, 25 JUNI. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Indonesië hebben vandaag een akkoord bereikt over hervatting van de miljardenhulp. Indonesië heeft 4 à 6 miljard dollar nodig bovenop het eerder dit jaar overeengekomen hulppakket van 43 miljard dollar.

Volgens een verklaring die in Jakarta circuleerde na overleg tussen president Habibie en IMF-onderhandelaar Neiss zal de Indonesische economie dit jaar met 10 procent krimpen. De sterke achteruitgang is het gevolg van de ontwrichting van de economie en het ontbreken van vertrouwen bij het bedrijfsleven in de laatste paar weken, aldus de verklaring.

Neiss zei dat het IMF vermoedelijk rond 8 juli een bedrag van 1 miljard dollar overmaakt naar Jakarta. De Aziatische Ontwikkelingsbank schenkt het land 1,4 miljard dollar en de Wereldbank leent 1 miljard dollar, aldus Neiss. Het IMF schortte in mei de kredietverlening aan Indonesië op wegens de politieke onrust, die leidde tot het aftreden van president Soeharto.

De nieuwe overeenkomst, de vierde sinds Indonesië eind vorig jaar in een financiële crisis raakte, was nodig omdat de economische gegevens waar in het vorige akkoord van was uitgegaan niet meer klopten. Zo lag de vorige raming van de economische achteruitgang op 5 procent.

De nieuwe uitgangspunten behelzen naast een sterkere achteruitgang van de economie, een inflatie van 80 procent en een versterking van de roepia tot ongeveer 10.000 per dollar. De vorige overeenkomst noemde voor dit jaar een inflatie van 20 procent en een herstel tot 6000 roepia per dollar. Gisteren sloot de roepia op 14.825 voor een dollar.

Het herziene overheidsbudget gaat uit van een tekort van 6 procent, dat grotendeels wordt gedekt door buitenlandse leningen, aldus een diplomatieke bron die bij de onderhandelingen is betrokken.

Indonesië en het IMF werden het erover eens dat het distributiesysteem moet worden hersteld om de aanvoer van voldoende voedsel te garanderen. Een verhoging van de voedsel- en brandstofprijzen, die enige tijd geleden voor grote sociale onrust zorgde, moet op zich laten wachten totdat de economie zich gaat herstellen. In maart volgend jaar treedt er wel een systeem in werking waarmee de prijzen worden aangepast aan de vermindering van de subsidies. (AP, Reuters, AFP)

    • Herziening Akkoord Imf