Import-Brit weggehoond op Wimbledon na opgave wegens blessure; Bizar einde aan klucht rond Rusedski

LONDEN, 25 JUNI. Van Engelsman tot import-Brit van Canadese afkomst. Greg Rusedski, het serveerkanon met de tandpasta-glimlach, dacht voorgoed de harten van de Engelse tennisfans te hebben gestolen. Maar gisteren kwam de Canadese-Brit tot de ontdekking dat chauvinisme snel kan omslaan in opportunisme. Nadat hij zich met een ontwrichte linkerenkel had teruggetrokken uit het enkelspel op Wimbledon, werd Rusedski weggehoond.

De opgave van Rusedski markeerde het einde van een klucht die in de Britse kranten even breed werd uitgemeten als de smadelijke nederlaag van het Engelse elftal maandag bij het WK voetbal tegen Roemenië. Dertien dagen geleden ging de 24-jarige antiheld bij het grastoernooi op Queen's door zijn linkerenkel. Uit onderzoek bleek een van de banden te zijn ingescheurd. Steunend op twee krukken verliet hij het ziekenhuis. Artsen schreven de nummer vijf van de wereld een herstelperiode van minimaal drie weken voor en coach Tony Pickard adviseerde zijn pupil af te zeggen voor Wimbledon.

Rusedski sloeg echter alle raadgevingen in de wind. Hij huurde een 'magiër' uit Iran in die hem binnen acht dagen verloste van zijn krukken. Maandag besloot Rusedski alsnog op Wimbledon te verschijnen, al was de enkel verre van genezen en miste hij wedstrijdritme. “Ik moest mezelf en het publiek tevreden stellen”, liet Rusedski gisteren weten. “Wimbledon staat maar één keer per jaar op het programma. Het is het grootste toernooi ter wereld. Bovendien komt het Britse publiek in groten getale om mij en Tim (Henman, red.) te zien spelen. Daar mag ik niet ontbreken.”

En dus stond de nummer vier van de plaatsingslijst dinsdag op het centrecourt in de eerste ronde tegenover qualifier Mark Draper uit Australië. De linkerenkel had Rusedski stevig laten inzwachtelen en daaroverheen droeg hij een brace. Maar veel hielp het niet. Als een dronken piloot bewoog hij over de baan en de Engelsman mocht van geluk spreken dat hij slechts de nummer 238 van de wereld trof. Rusedski sloeg liefst achttien dubbele fouten en werd uiteindelijk gered door de regen, op 2-6, 6-4 en 5-4 in het voordeel van Draper. “Rusedski moet bidden dat het tien dagen blijft regenen”, sneerde voormalig Wimbledon-winnaar Pat Cash na afloop voor de camera's van de BBC.

In de Engelse pers werd Rusedski gisteren al bespot. “Eigenwijze Rusedski strompelt voort”, kopte The Guardian. “Rusedski zet zijn loopbaan op het spel”, concludeerde The Times, die verder vraagtekens plaatste bij de verstandelijke vermogens van de aanvoerder van het Britse tennis. Het boulevardblad The Sun deed de wanvertoning af met een spitsvondige woordspeling op de voorpagina: “Scrambled Greg”.

Rusedski vertelde gisteren de ochtendkranten niet te hebben gelezen. Pas aan het begin van de middag besloot hij, op dringend advies van zijn artsen, tot opgave nadat hij met een opgezwollen enkel wakker was geworden. “Zeven wedstrijden op rij winnen met zo'n enkel zou een beetje moeilijk zijn geworden”, glimlachte Rusedski, die zich troostte met de woorden dat “zulke dingen kunnen gebeuren in het leven” en “ik zal door deze tegenslag een beter mens worden”.

Het venijn zat gisteren in de staart. Aan het slot van zijn persconferentie richtte Rusedski zijn pijlen op coach Pickard, die hem niet voldoende gesteund zou hebben. “Hij heeft me laten vallen, juist op een moment dat ik zijn steun kon gebruiken. Daarmee heeft hij zijn ware gezicht laten zien.” De reactie van Pickard kwam kort daarop en liet aan duidelijkheid niets te wensen over: “Misschien kan de jongeman voortaan beter zijn mond houden. Als ik alles zou vertellen wat ik weet, zou de pers hem in stukken scheuren.”

Pickard vertelde zich de afgelopen dagen groen en geel te hebben geërgerd aan het kinderlijke gedrag van zijn pupil en de samenwerking te zullen beëindigen. “De laatste twee weken is onze communicatie spaak gelopen. Ik wilde niet dat hij speelde, maar hij liet zich leiden door buitenstaanders. De afgelopen twee dagen wist ik niet waar hij uithing. Dat is geen basis om verder te gaan.”

De onverhoedse aanval van Rusedski op Pickard getuigde van weinig realiteitszin en zal hem niet in dank worden afgenomen. Na zijn breuk met Brian Teacher en vlak na het bereiken van de finale van de US Open onderbrak Pickard op verzoek van Rusedski zijn pensioen. De 63-jarige Engelsman geniet binnen het profcircuit naam en faam als trainer-begeleider van Stefan Edberg, die hij elf jaar onder zijn hoede had. Daarnaast zette Pickard onder anderen Petr Korda weer op het juiste spoor, wat begin dit jaar culmineerde in de eindzege van de Tsjech op de Australian Open.

De breuk tussen Rusedski en Pickard vormde een passend slot van een klucht die de Engelse tennisfans twee dagen in de ban hield. Gisteren verliet de tennisser Wimbledon via de achterdeur en werd hij, voor het eerst sinds lange tijd, weer nagewezen als een geboren Canadees met een Engels paspoort.

    • Mark Hoogstad