Havenfondsen krijgen klappen

AMSTERDAM, 25 JUNI. De koersen van de aandelen Pakhoed en Van Ommeren hebben vandaag na het afblazen van de voorgenomen fusie een flinke knauw gekregen. Pakhoed noteerde aan het eind van de ochtend 70 gulden, een verlies van 5 gulden ofwel ruim 7 procent. Van Ommeren verloor bijna 8 procent aan waarde en kwam uit op 84,60 gulden.

De twee havenfondsen hebben geen invloed op de AEX-index en die steeg in de ochtenduren met ruim 14 punten tot 1169,43. De negatieve reactie die de koersen van Pakhoed en Van Ommeren te zien gaven werd op de beurs nogal overdreven gevonden. “Het is vooral de teleurstelling over het niet doorgaan van de fusie. Er zijn ineens geen kopers meer en dan zakt de koers snel weg”, zei een handelaar. “Maar dit is overdreven, want de koersen van beide fondsen zijn echt niet aan de hoge kant.”

Door het opnieuw mislukken van een grote fusie is de nervositeit aan het Damrak wel toegenomen. “Straks gaat de fusie van Vendex en KBB ook niet door”, zei een scepticus op de beursvloer.

Op de lokale markt deed hoekmansbedrijf Van der Moolen het goed na de aankondiging van de overname van een branchegenoot op Wall Street. Het aandeel steeg met bijna 16 gulden tot 229 gulden. Intussen zakt het aandeel Ajax steeds verder weg. Iedere dag gaan er wel een paar dubbeltjes vanaf. Vanochtend noteerde het voetbalaandeel 23,60, ruim onder de introductieprijs van 25 gulden.

Akzo pakte een winst van 8,50 gulden op 437,50. Volgens een handelaar heeft dat voor een deel te maken met de splitsing in vieren, die op 1 juli wordt doorgevoerd. “Een koers van 125 moet dan toch haalbaar zijn”, voorspelde hij optimistisch.

Philips herstelde zich een beetje van de klap van gisteren, toen vrees voor tegenvallers in het Verre Oosten het aandeel omlaag trok. Philips pakte een winst van 2,20 gulden op 174. Unilever deed het goed met een plus van 3,80 op 166,60 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was nauwelijks veranderd. De Nikkei-index eindigde na een minieme stijging van 9,04 punten op 15.132,22. Voor het aandeel van de bank LTCB was het een zwarte dag. De slotkoers van de zwaar aangeslagen bank luidde 58 yen, 12 yen minder dan een dag eerder.

De financiële markten in Indonesië lieten niet veel reactie zien op het vandaag bereikte, vierde akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat extra geld oplevert voor Indonesië. De index van de beurs van Jakarta was 0,77 procent lager, terwijl de roepia met een koers van 14.700 per dollar maar weinig verandering onderging.

De beurs van Hongkong was behoorlijk hoger. De handel sloot met een beursindex die een winst boekte van 4,4 procent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York sloot gisteren hoger. Na een aanvankelijke daling steeg de Dow Jones-index met 95,41 punten tot 8923,87.

De zwakkere opening was een gevolg van de aangekondigde fusie van de telecom-concerns AT&T en TCI, waar beleggers weinig heil in zagen. Later trokken de technologiefondsen de beurs omhoog. Microsoft profiteerde opnieuw van de gunstige uitspraak die een beroepsrechter eergisteren deed.