Hamasleider zet 'heilige strijd' voort

TEL AVIV, 25 JUNI. De invalide Hamasleider sjeik Ahmed Yassin is vannacht na geslaagde bezoeken aan Iran en Arabische landen via Egypte naar Gaza teruggekeerd.

Met toezeggingen van enkele tientallen miljoenen dollars op zak voor onder andere het uitgebreide sociale en medische werk van de moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas in Gaza was sjeik Yassin in een uitdagende stemming. “We zullen erop aandringen om de heilige strijd voort te zetten tot ons (Palestijnse) volk zal zegevieren en naar zijn land kan terugkeren. We zullen de voortzetting van de bezetting niet tolereren en al het mogelijke doen om er een einde aan te maken”, zei hij tegen aanhangers die hem bij zijn woning in Gaza opwachtten.

Bij de grensovergang met Egypte bij Rafah werd de charismatische leider van Hamas, die zich in een rolstoel voortbeweegt, verwelkomd door Imad Faluqi, de minister van Communicatie in de gisteren afgetreden Palestijnse regering. Faluqi was indertijd een vooraanstaand lid van Hamas, maar stapte toen Yasser Arafat uit Tunis naar Gaza verhuisde, over naar diens Palestijnse Gezag. Hij fungeert als een schakel tussen Yassin en Arafat, wier rivaliteit feller wordt naarmate sjeik Yassin aan populariteit wint in de Palestijnse politiek.

Volgens Palestijnse waarnemers heeft Arafat met argusogen de ontvangst van sjeik Yassin in de Arabische hoofdsteden en in Teheran gevolgd. Egypte en Jordanië, die het leiderschap van Arafat krachtig steunen en om binnenlandse redenen weinig ophebben met het fundamentalisme, stelden zich koel jegens de leider van Hamas op. In Jordanië was hij niet welkom en in Egypte werd hij voor een onderzoek naar zijn gezondheidstoestand in een ziekenhuis van de buitenwereld geïsoleerd.

In Jeruzalem is heftig gediscussieerd over de vraag of sjeik Yassin al dan niet tot de Gazastrook moest worden toegelaten. Op advies van de verschillende veiligheidsdiensten werd besloten de grens voor hem te openen. Buiten Gaza zou de sjeik gevaarlijker zijn dan in Gaza, waar zowel het Palestijnse Gezag als de Israelische inlichtingendiensten meer greep op hem hebben. Ariel Sharon, de minister van Nationale Infrastructuur, heeft vanmorgen echter scherpe kritiek geleverd op Israels beslissingen sjeik Yassin toestemming te geven Gaza te verlaten en te laten terugkeren naar de basis vanwaaruit hij de Hamas-terreur tegen Israel kan leiden.

Sjeik Yassin werd in september door premier Netanyahu uit de gevangenis vrijgelaten als politieke prijs aan koning Hussein van Jordanië. Dat gebeurde nadat de veiligheidsdienst Mossad een mislukte moordaanslag had uitgevoerd op een leider van Hamas in de Jordaanse hoofdstad Amman.