Gratis CJP voor 15.000 scholieren

DEN HAAG, 25 JUNI. Vijftienduizend derde- en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs krijgen het komend schooljaar een gratis Cultureel Jongeren Paspoort (CJP).

Scholieren in de gemeenten Alkmaar, Amersfoort, Delft, Doorn, Enschede, Gouda, Haarlem, Nijmegen, Soest en Zeist kunnen een jaar van de aanbieding profiteren. Met deze proef willen de staatssecretarissen Nuis (Cultuur) en Netelenbos (Onderwijs) cultuur een vastere plek in het onderwijs geven.

Uit gesprekken met deskundigen blijkt dat toegangsprijzen voor jongeren vaak een drempel voor bezoek aan musea en voorstellingen opwerpen. Als blijkt dat de gratis CJP die drempel verlaagt, dan gaat het ministerie praten met de betrokken partijen om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om meer scholieren een CJP te geven. Na afloop van de proef zal de Universiteit van Utrecht dit onderzoeken.

Op dit moment kopen jaarlijks 300.000 jongeren een CJP voor 20 gulden. Dat is bijna één op de drie jongeren tussen 16 en 26 jaar. Voor de gratis verstrekte CJP's betaalt het ministerie 17,50 gulden per leerling. (ANP)