EU-missie laakt Togo

LOMÉ, 25 JUNI. Waarnemers van de Europese Unie bij de zondag gehouden presidentsverkiezingen in Togo hebben gisteren verklaard dat de “doorzichtigheid van de telling der stemmen niet langer is gewaarborgd”. De Togolese regering lijkt echter vastbesloten de protesten in binnen- en buitenland te negeren.

De zittende president, Gnassingbè Eyadema, die al 31 jaar aan de macht is, werd gisteren door zijn minister van Binnenlandse Zaken, generaal Seyi Memene, uitgeroepen tot overwinnaar. Alle vijf oppositiekandidaten vechten deze uitslag aan als “gemanipuleerd” en beschouwen Eyadema's sterkste rivaal, Gilchrist Olympio, als winnaar.

Dinsdagavond namen vijf leden van de nationale verkiezingscommissie, allen leden van Eyadema's partij, ontslag; daarop liet generaal Memene weten dat Eyadema met 52,13 procent van de stemmen had gewonnen. De Togolese regering zei gisteren dat de EU-waarnemers het “vertrouwen van de autoriteiten hadden beschaamd door zich partijdig op te stellen”. (AFP)