ETA doodt wethouder

MADRID, 25 JUNI. Een bom verborgen in een motorfiets heeft vanochtend in de Baskische stad Renteria een einde gemaakt aan het leven van het conservatieve raadslid Manuel Zamarreno.

Zamarreno was de vervanger van het raadslid van de Partido Popular Juan Luis Caso, die in december door de Baskische terreurbeweging ETA werd doodgeschoten terwijl hij met vrienden in een bar zat. De nieuwe aanslag is vrijwel zeker opnieuw het werk van de ETA. Een agent van de Baskische regiopolitie die als lijfwacht van Zamarreno fungeerde, raakte gewond.

De nieuwe moord heeft plaats te midden van oplopende politieke spanningen in Baskenland. Daarbij wordt de nationalistische partij PNV door de niet-nationalistische partijen verweten afspraken te doorbreken door toenadering te zoeken tot de ETA en haar politieke tak, Herri Batasuna.

Zamarreno is de zesde conservatieve wethouder die door de ETA is vermoord sinds juli 1997.