Een teruggespoelde tragedie

All The Man That I Need van Shernette May is regelmatig te zien in Amour, MTV maandag tot vrijdag, 22.00-23.00 u.

Het duurt even voor je het door hebt. Eerst lijkt alles nog normaal. We zien een jongen op bed zitten, die in zijn borstzak kijkt en iets lijkt te missen. Hij is niet happy. Hij pakt de hoorn op van het telefoontoestel dat op bed ligt, en kijkt ernaar alsof er iets mis mee is. Dan brengt hij hem naar zijn oor. We zien een vrouw in een telefooncel: Shernette May, de zangeres van het liedje waar deze videoclip bij hoort, All The Man That I Need. Het is een liefdesliedje over een voorbije relatie: 'Remembering when you were mine', zingt ze.

Er zit een gat in één van de ruitjes van de telefooncel. Door de scherven heen zien we Shernette aan de telefoon, het liedje zingend, maar in het verhaaltje van de clip in gesprek met de jongen.

Dan gebeurt er iets vreemds: het muntje komt terug omhoog uit het telefoonapparaat, in de hand van de zangeres. En in het volgende beeld vliegt het gebroken glas terug in het ruitje. Aha, we zien alles achterstevoren. De heftige beweging waarmee ze de telefoon teruglegt, maakt duidelijk dat ze kwaad is, en met de hoorn het ruitje kapot had geslagen. Wat is er gebeurd?

Shernette loopt achteruit op Sunset Boulevard in Los Angeles, naast haar een circusclown die achterstevoren flipflopsprongen maakt. Even later zit ze in een lunchroom. Het verscheurde papier voor haar op tafel wordt in haar handen weer heel, en de woorden die ze erop schreef worden uitgewist door de pen die ze vasthoudt: 'I loved you', staat er, en: 'I looked back on the good times we shared'. De serveerster haalt het papier en de pen op, en een huilende vrouw schuift aan bij Shernette. Ze kijkt naar de foto in haar handen en schrikt.

Dan zien we hoe het vlak daarvoor was: twee vriendinnen die gezellig lachend zitten te praten - tot Shernette de foto tevoorschijn haalt en aan haar vriendin geeft. We zien hoe ze haar omhelst bij de binnenkomst. Dan hoe ze alleen de diner inliep. Waar kwam ze vandaan?

Ze zit op een stoep, naast een straatmuzikant die op zijn akoestische gitaar de gitaarsolo in het liedje speelt. Het verhaaltje ontvouwt zich verder: we zien dat Shernette uit het Pink Motel kwam, dat ze zwaaide met de foto naar de jongen op het bed vlak voor ze de deur dichtsloeg. Dan zien we de foto van dichtbij: het is haar vriendin, in een verleidelijke pose. Shernette haalde hem uit het borstzakje van het overhemd van de jongen op het bed.

Dan volgt het schrijnendste deel van de clip. Omdat alles achterstevoren is, komt nu het deel waarin de zangeres nog niet wist dat haar man haar bedroog met haar beste vriendin. Ze zit op bed, met een verliefde blik in haar ogen, zingend hoe gelukkig hij haar maakt met zijn liefde. Ze kijkt liefdevol naar de jongen die achter haar ligt te slapen: 'You're all the man that I need'. Maar wij weten inmiddels dat zij niet de enige vrouw is die hij nodig heeft - wat haar gelukkige glimlach aan het eind des te triester maakt.

    • Sietse Meijer