Een echte yup húurt babyspullen; Van terreinbuggy tot babybadje

Baby-Rent zit in: Arnhem (026-4432298), Dordrecht (078-6312907), Groningen (050-5252728), Zwolle (038-3763400), Utrecht (030-2733627) en Amsterdam (020-2733627)

Tom is anderhalf. Toen hij net was geboren, ontdekte zijn moeder, Anne Verver, dat je enorm veel spullen nodig hebt voor een baby, die meestal fors aan de prijs zijn. “Terwijl je ze maar een paar maanden nodig hebt. Dus huren is slimmer.” Dat kon wel in Utrecht, ontdekte Verver, maar niet in Amsterdam. En dus opende Verver, toch op zoek naar een andere baan, in april 'Baby-Rent Bombari' aan de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam. Een winkel waar je alles kunt huren (en eventueel kopen) voor baby's en peuters: boksen, wiegjes, fietskarren, draagzakken, autostoelen, maxi-cosi's, traphekjes, wandelwagens (eventueel met kiddy surf, een soort voetplank waar een iets ouder broertje of zusje op kan staan), campingbedjes, opklapbare kinderstoelen, jogger terreinbuggy's, babybadjes, -weegschalen, trekking draagzakken (goed voor kinderen tot 20 kilo), flessensteriliseerders, babyfoons en -parasolletjes.

De Amsterdamse Baby-Rent is de zesde in het land. “Het zijn zelfstandige winkels, maar we opereren onder één naam en adverteren gezamenlijk”, aldus Verver. “Dit idee bestaat al twaalf jaar, maar het lijkt wel of het nu pas echt aanslaat. Misschien door de babyboom onder de yuppen.” Haar klandizie bestaat vooral uit mensen met hogere inkomens en hogere opleidingen: “Mensen die gewend zijn aan de lease auto. Die willen goed spul, maar zijn ook praktisch, en ze hebben vaak maar één of twee kinderen.” Huren kost minder dan kopen, maar het is ook weer niet erg goedkoop. Verver: “Ik heb alleen de betere merken, want het mag niet na twee of drie keer uitlenen versleten zijn.” Jonge ouders die echt op de centjes moeten letten, zoeken het, denkt Verver, meer in de tweedehandsmarkt, de 'prikborden bij Albert Heijn'. “Al schijnt het ook zo te zijn dat hoe minder mensen verdienen hoe meer ze uitgeven aan de baby-uitzet.

Baby-Rent kan ook handig zijn voor vakanties en logeerpartijen. Wie een jogger driewieler van ƒ 900 te duur vindt, maar op vakantie toch lekker het bos in wil met de baby, huurt er een. Hetzelfde geldt voor de fietskar, ƒ 1.200 om aan te schaffen, te huur voor ƒ 115 per week of ƒ 250 per maand.

Tijdens het gesprek met Verver belt een klant die het traphekje dat hij heeft gehuurd, wil kopen. “Zijn dochtertje krijgt alles open, dus hij wilde eerst proberen of dit hek veilig voor haar was”, zegt Verver. “Dat is ook een reden om te huren: eerst uitproberen of iets bevalt.” “Ook met huilbaby's is het meestal experimenteren wat de oplossing is”, weet Verver. Baby-Rent heeft een aantal remedies: de lullababy, een soort net dat met een veer aan het plafond hangt, schommeltoestelletjes met opwindmechanismes, en hangmatjes. Verder kan Baby-Rent een uitkomst zijn voor ouders die verrast worden door twee- of meerlingen. Er worden veel tweelingen geboren, of een eerste en tweede kind kort na elkaar, veronderstelt Verver, want er is veel vraag naar tweelingspullen.

Het aantal baby-attributen neemt met het jaar toe. De nieuwste aanwinst is de fietsdrager voor de Maxicosy of Easybob (kopen ƒ 149, huren ƒ 30 per maand). Sommige apparaten verdwijnen ook weer van de markt. De baby bouncer bijvoorbeeld, een zitje aan elastieken banden, en het loopstoeltje, verhuurt Verver niet. Het zou de ontwikkeling van het leren lopen te veel verstoren.

    • Edith Schoots