Een doodgewone Roze Zaterdag

Het was een mooie dag, toen in Amsterdam. Een prachtige Helena van Troje zat op een troon, terwijl tientallen met goud ingesmeerde 'slaven' om haar heen krioelden. Er reden wagens rond waarop Antilliaanse drumbands speelden en koetsen met mooie en minder mooie travestieten op de bok. Leernichten hadden zich in dierentuinkooien laten opsluiten. Ook waren er rijdende discotheken met harde technomuziek en (half)naakte gogodancers en limousines waarin verschillende Dolly Partons smartlappen zongen. Maar bovenal waren er veel Spice Girlsachtige meisjes en Brad Pitt-look-a-likes.

Maar er waren ook heren op leeftijd die ieders opa hadden kunnen zijn en moeders met kinderen. Er liepen sportschooltypes rond èn personen van wie je vroeger in de klas niet eens merkte dat ze er waren. En natuurlijk ontbraken de vertegenwoordigers van verschillende homobewegingen niet en de liefhebbers van een feestje. Bovenal waren er vele hele gewone deelnemers.

Het was de eerste Roze Zaterdag die ik meemaakte en misschien wel de grootste ooit gehouden. Dat jaar vond in Amsterdam tegelijkertijd met Roze Zaterdag de Europride plaats, een evenement dat telkens in een andere Europese stad wordt georganiseerd. Homo's en sympathisanten uit de hele wereld waren overgevlogen.

Die Roze Zaterdag was tevens de meest mislukte tot nu toe. Doel was, als elk jaar, 'een bijdrage te leveren aan de zichtbaarheid en acceptatie van de diversiteit van de homoseksuele leefstijlen'. Ter opfrissing: op Roze Zaterdag worden de rellen in Stonewall (New York, 28 juni 1969) herdacht, waar homoseksuelen en travestieten in opstand kwamen tegen de homofobische politie. De rellen markeren het begin van de homo-emancipatiebeweging.

De zichtbaarheid van de verschillende homoseksuele leefstijlen werd die Roze Zaterdag in Amsterdam wel heel eenzijdig ingevuld. Alleen blote billen, sado-masochisten en travestieten haalden de media. Van de 'diversiteit van de homoseksuele leefstijlen' bleef niets over. Evenmin van de goede sfeer. Velen voelden zich door de tv-beelden geprovoceerd en de sfeer in de stad werd er niet beter op. Zo werden verscheidene deelnemers nog op Roze Zaterdag zelf lastiggevallen. “Belachelijk, al die homo's die zich als vrouw verkleden”, heb ik zelf naderhand nog vaak moeten horen. En: “Waarom zijn homo's altijd zo luidruchtig en allemaal met extreme seks bezig?” Tot overmaat van ramp bleken die dag in Amsterdam verschillende organisaties failliet te zijn gegaan,waardoor grote feesten die nacht werden afgelast.

Stichting Roze Zaterdag Utrecht 1998 heeft alle feesten uitbesteed, waardoor het risico wordt gespreid. Woordvoerder Sylvia van Gaal hoopt dit jaar op een genuanceerde Roze Zaterdag. “Als het extreme wordt benadrukt en het niet-extreme genegeerd, wordt de coming out voor jongeren bemoeilijkt. En daar is het op Roze Zaterdag nu juist om te doen.”

INFORMATIE

Roze Zaterdag is dit jaar de afsluiting van de 'Roze Lentedagen', een week vol activiteiten rondom het thema homoseksualiteit. Roze Zaterdag en de Roze Lentedagen vinden plaats in Utrecht.

Roze Lentedagen

Do 25 juni vanaf 22u: smartlappendisco in het COC.

Vr 26 juni 20u30: theater in het Moluks Historisch Museum. De mannen van Daarnet met 'De ring, een lesbische opera'.

Vr 26 juni en za 27 juni 21u45: film in 't Hoogt (Love and Death on Long Island). Omstreeks 24u: film in The Movies: Priscilla, Queen of the desert. Van 10-21u: Oude brandweerkazerne aan de Ganzenmarkt: Beeldende kunst door Utrechtse homoseksuele kunstenaars.

Expositie in 't Werftheater, de Wolkenkrabber en de Bodytalk: Foto's van bekende Utrechtse fotografen.

Roze Zaterdag, 27 juni

11-13u: ontvangst op het Smakkelaarsveld (naast het CS). Optredens van oa vrouwenkoor Cantate Zus & Zo.

12u30-13u30: dienst in de Sint Janskerk.

13u: parade door de Utrechtse binnenstad (van het Smakkelaarsveld, via de Sint Janskerk naar het Lepelenburgpark).

14-19u: manifestatie in het Lepelenburgpark. Met sprekers (burgemeester van Utrecht, Boris Dittrich, Marc Janssens van de Gay Games), een informatiemarkt en optredens van o.a. Mrs. Einstein, Mathilde Santing en Shocking Blue.

19-22u: 'roze borrelboot', borrelen op de Utrechtse grachten. Vertrek vanaf het Lepelenburgpark.

Vanaf 22u: feesten. Trianon benedenzaal: stijldans- en swingfeest (18u30 diner dansant, 20u30 stijldansen, 23u 'gewoon swingen'). Trianon bovenzaal: vrouwenfeest (20u30). Willemsstraat (achter Vredenburg): straatfeest (vanaf 19u30). Tivoli/Thai: mega PANN-feest (vanaf 22u30). Winkel van Sinkel: gemengd feest (vanaf 23u). COC: multicultureel feest.

    • Lukas Keijser