Een Deense aristocraat op een Franse vuilnisbelt

De Deen Michael Laudrup (34) neemt na dit WK afscheid van het internationale voetbal. Tegen Frankrijk toonde hij gisteren zijn virtuoze balbehandeling. Een voetballer van een uitstervend ras.

LYON, 25 JUNI. Groepsgenoot Zuid-Afrika knoeide er ook in zijn laatste wedstrijd zo lustig op los, dat de imposante carrière van Michael Laudrup met tenminste één wedstrijd wordt verlengd. Ondanks de 2-1 nederlaag tegen het reeds voor de tweede ronde gekwalificeerde Frankrijk plaatste Denemarken zich gisteren voor de achtste finales. Tegen Nigeria mag de oudste van de broertjes Laudrup zondag wellicht voor het laatst bewijzen dat hij een voetballer is van een uitstervend ras.

In het drukkend warme Stade Gerland in Lyon speelde Michael Laudrup als een aristocraat die per ongeluk op een vuilnisbelt is beland. Zich niks aantrekkend van het fysieke geweld om hem heen, strooide hij met listige passjes. Zelfs in zijn nadagen lijkt de 34-jarige oud-Ajacied nog een derde oog te hebben. Eén oog om genadeloze tackles van zijn ondeskundige tegenstanders te ontwijken, één om contact te houden met de bal en één mysterieus extra oog voor het dirigeren van een helaas voor hem zo matig Deens elftal.

Alleen zijn broer Brian begrijpt de trucs van de vijf jaar oudere Michael. Neem het wonderschone duet van Laudrup en Laudrup in de 34ste minuut van de verder asgrauwe ontmoeting met de tweede keus van Frankrijk. Elke modale speler had de bal eerst aangenomen om hem vervolgens verder te transporteren naar de spitsen. Zo niet Michael Laudrup, die allang had gezien dat zijn broer met een korte demarrage vrij voor de Franse doelman Barthez zou kunnen opduiken. Met de binnenkant van de voet kaatste hij de bal subliem naar Brian wiens schot door Barthez werd gepareerd.

Laudrup stond ook aan de basis van de Deense gelijkmaker. Eerst versierde hij een vrije trap in een duel met Viera en meteen tikte hij de bal naar J/orgensen, die door Candela naar de grond werd getrokken. De Deense meester nam de strafschop zelf en Barthez was kansloos: 1-1. Met die stand was Denemarken zeker geplaatst voor de achtste finales. Maar door Franse treffers van Djorkaeff uit een strafschop en Petit uit de rebound na een hoekschop hadden de Denen de hulp nodig van het falende Zuid-Afrika, dat gisteren verzuimde met ruime cijfers te winnen van Saoedi-Arabië (2-2).

Ook Brian Laudrup heeft de magische touch van zijn broer en het was wel heel ironisch dat uitgerekend de gevaarlijkste aanvaller van Denemarken werd vervangen door een speler die te lang in het krachthonk heeft gezeten. Met Stig Tofting meldde zich de kopie van een uitsmijter van een louche nachtclub op het veld en zijn brute kracht bracht Barthez na een vrije trap in de laatste minuut nog behoorlijk in verlegenheid. Gierend van de pret kusten de Franse verdedigers het kale hoofd van hun keeper.

Gisteren onttroonde de voortreffelijke Deense doelman Peter Schmeichel in zijn 103de interland Ajax-trainer Morten Olsen als record-international. Zover zal Michael Laudrup (101 caps) waarschijnlijk niet meer komen, want het Deense elftal lijkt te zwak om de achtste finales te overleven. Bovendien zou de terugtredende balkunstenaar al veel meer interlands achter zijn naam hebben gehad als hij in het verleden geen controverses had beleefd met behoudende bondscoaches als M/oller-Nielsen. Daardoor miste Laudrup onder meer het EK in 1992, toen de Deense voetballers na de boycot tegen Joegoslavië van de camping werden weggeplukt om vervolgens tegen alle verwachtingen in de titel te veroveren.

Je zou bijna vergeten dat hij er al bij was, toen de huidige organisator van het WK, Michel Platini, Europees kampioen werd in 1984. Die machtsgreep van het beroemde Franse elftal moet de zegen van Laudrup hebben gehad. In een loopbaan die hem in zestien jaar profvoetbal voerde langs Br/ondby, Lazio Roma, Juventus, Barcelona, Real Madrid, Vissel Kobe en Ajax, heeft hij immer gezocht naar de schoonheid van zijn sport.

Het afgelopen seizoen bij Ajax vertoonde de nummer 10 van Denemarken de eerste tekenen van slijtage. Laudrup heeft dan ook lang getwijfeld of hij nog een jaar door zou gaan. Natuurlijk kreeg hij kritiek omdat hij Ajax niet op sleeptouw kon nemen in de UEFA Cup-duels met Spartak Moskou. De Deense veteraan kampte bovendien met meer blessures dan hij gewend was. Zijn beslissing om te stoppen is dan ook begrijpelijk. Maar er domineren zoveel anonieme voetballers op dit WK, dat je Michael Laudrup een eeuwige jeugd zou gunnen.

Zuid-Afrika heeft zijn eerste deelname aan een wereldkampioenschap afgesloten met een 2-2 gelijkspel tegen Saoedi-Arabië. Na een nederlaag tegen Frankrijk en een gelijkspel tegen Denemarken moesten de Zuid-Afrikanen in Bordeaux met minimaal drie treffers verschil winnen van de Saoedi's. Bij de uitgeschakelde Arabieren ontbrak de ontslagen bondscoach Parreira op de reservebank. Bij Zuid-Afrika speelden doelman Vonk van Heerenveen en aanvaller Benny van Ajacied een onopvallende wedstrijd. Vonk was twee keer kansloos bij een strafschop. Zuid-Afrika kreeg ook een penalty, die in de slotseconde door Barlett werd benut. Hij voorkwam daarmee een pijnlijke nederlaag. Barlett had in de eerste helft het enige velddoelpunt gemaakt. Na de twee tegentreffers van Saoedi-Arabië had Zuid-Afrika geen kans meer op de vereiste zege.

    • Robèrt Misset