Droogzwemmen voor macho's

Iedere Italiaan kan binnenkort de virtuele Casanova spelen. Een softwarebedrijf heeft een versie voor volwassenen ontwikkeld van de populaire tamagotchi-spelletjes, voor op de pc. Dit keer is het een mooie jonge vrouw die om je constante aandacht vraagt. Als je haar vergeet, wordt ze nukkig en zegt ze niets meer. Doe je de verkeerde dingen, dan wordt ze boos. Maar wie haar geduldig het hof maakt, kan haar veroveren.

Het spel komt later deze maand op de markt in Italië, maar heeft al veel aandacht getrokken. De uitdaging, het hart winnen van een virtuele vrouw, roept allerlei macho-reflexen op. En de verlegen types kunnen in alle stilte en privacy droogzwemmen achter het beeldscherm.

De dame van de computer is Rachel gedoopt. De foto's die als lokkertjes op de website van het bedrijf staan, wekken de indruk dat ze niet hoeft te werken. Rachel leest, danst, studeert en doet gymnastiek. En ze besteedt kennelijk veel tijd aan simpelweg mooi zijn, met een voorkeur voor spannende kleren. Volgens het programma leidt Rachel een 24-uursleven. De makers waarschuwen dat je haar 's nachts beter niet wakker kan maken. Daar wordt ze heel chagrijnig van. En als het de avond daarvoor laat is geworden, kan je haar beter laten uitslapen.

Overdag is interactie mogelijk, en om die te vergemakkelijken hebben de programmamakers een paar hints gegeven. Rachel houdt van bloemen en snoept graag van chocolaatjes. Ze kleedt zich met zorg, en zal blij zijn met nieuwe kleren. Als je haar wat beter kent, suggereren de makers, probeer haar dan eens te verrassen met sexy ondergoed en kijk wat er gebeurt.

Wie Rachel genoeg aandacht geeft en haar geduldig het hof maakt, krijgt vanzelf een beloning. Dan kan je haar vragen een 'streaptease' te doen, zoals op de website staat - Engels blijft ook voor Italiaanse programmeurs een zwakke plek. Maar ga niet te snel. De les is: het kost tijd om een vrouw voor je te winnen.

Het is daarmee een typisch Italiaans spel. Italiaanse mannen maken bijna per definitie vrouwen het hof. In de regel stellen vrouwen die aandacht wel op prijs, als het tenminste op de juiste toon gebeurt. Bij het dagelijks leven hier hoort minder de strijd tussen de seksen als wel een soort flirtend verstoppertje spelen. Zowel mannen als vrouwen kleden zich daarnaar. Zoals een mannelijke bezoeker eens met stralende oogjes opmerkte: de vrouwen zien er hier veel minder getrouwd uit.

De programmamakers zeggen dat Rachel een fascinerende en hartstochtelijke vrouw is, maar ook grillig kan zijn. Als je haar hart weet te winnen, antwoordt ze met pure liefde, is de belofte. Maar het blijft virtuele liefde. En misschien houden Italianen wel te veel van de goede dingen van het echte leven om veel tijd te verspelen achter een computer.

    • Marc Leijendekker