Cricketers beginnen Engels bekertoernooi met zware nederlaag

ROTTERDAM, 25 JUNI. De Nederlandse cricketploeg heeft een verpletterende nederlaag geleden in de eerste ronde van het Engelse bekertoernooi om de Nat West Trophy. De gerenommeerde tegenstander Somerset won gisteren met de maximale tien wickets verschil. “We zijn compleet weggetikt”, zei teammanager Hans Mulder vanuit Taunton. Het was voor de vierde keer dat Nederland aan deze competitie meedeed. Steeds strandde de ploeg in het eerste duel.

Somerset is de club van de enige Nederlander die in het Engelse profcricket actief is: André van Troost. De lange Schiedammer was gisteren niet van de partij tegen zijn land omdat hij met het tweede elftal moest spelen. Van Troost heeft te kennen gegeven dat hij volgende maand tijdens het EK in Den Haag voor Nederland wil uitkomen. Zijn club heeft daar echter nog geen toestemming voor gegeven.

Nederland kwam tegen Somerset niet verder dan 117 runs. Met name de Pakistaanse testspeler Mushtaq Ahmed was een kwelgeest voor de Nederlandse battingploeg. Hij nam vijf wickets voor het verlies van slechts 26 runs. Alleen opener Roger Bradley kwam bij Nederland met 31 runs tot een uitstekend totaal.

Ook aanvoerder De Leede (15), Zuiderent (12), Rijkens (12) en Khan (11) haalden in de ploeg van bondscoach Emmerson Trotman de dubbele cijfers. Bij Nederland deed de volgens de bekerreglementen toegestane gastspeler Colin Miller mee. De Australische speler-coach van het Haarlemse Rood en Wit deelde in de malaise.

Miller was een van de vier bowlers die voor Nederland in actie kwamen. Ze hadden geen van allen succes. Na 17,4 overs wist Somerset het totaal van Nederland al te passeren. Het openingsduo Burns (84 runs) en Holloway (28) was daarvoor verantwoordelijk. Om een beslissing te forceren moesten ze een hoog tempo spelen.

De wedstrijd in Taunton was wegens de regen met drie uur vertraging begonnen. Toch was Somerset ver voor het vallen van de duisternis zeker van de volgende ronde.