Concurrentie helpt Krajicek een handje

LONDEN, 25 JUNI. Richard Krajicek heeft gisteren op Wimbledon een dubbele overwinning behaald. Zelf drong de 26-jarige Hagenaar ten koste van Brett Steven (6-3, 7-6, 4-6 en 6-2) door tot de tweede ronde en vervolgens zag hij hoe in de onderste speelhelft de ene na de andere geplaatste speler het veld moest ruimen

Marcelo Rios (de nummer 2), Greg Rusedski (4), Cedric Pioline (8) en Karol Kucera (15) verlieten gisteren vroegtijdig Londen. Pas in de halve finale stuit Krajicek, die het vandaag moet opnemen tegen de Roemeen Dinu Pescariu, op een speler van naam en faam, Goran Ivanisevic, Jonas Björkman of Carlos Moya.

Grootste verrassing was de uitschakeling van Rios. De als tweede geplaatste Chileen moest in een zenuwslopende vijfsetter buigen voor een andere gravelspecialist, de Spanjaard Francisco Clavet: 6-3, 3-6, 7-5, 3-6 en 6-3. Later op de avond verloor ook Pioline, vorig jaar nog verliezend finalist op Wimbledon. In een langdradig duel bleef de Fransman het antwoord schuldig op de harde klappen van de Zwitser Marc Rosset, 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 en 13-11. De laatste set nam maar liefst 78 minuten in beslag.

Behalve Krajicek stelden ook Jan Siemerink en John van Lottum een plaats in de tweede ronde veilig. Siemerink versloeg de Tsjech Slava Dosedel (6-1, 6-4 en 7-6), Van Lottum won in het restant van zijn afgebroken duel van de Fransman Guillaume Raoux (7-6, 6-3, 4-6 en 7-6).

Sjeng Schalken ging eervol ten onder tegen de Amerikaan Jan Michael Gambill, die pas op het elfde matchpoint toesloeg: 7-6, 6-4, 6-7, 4-6 en 8-6. Het duel begon maandag, werd dinsdag vervolgd, maar kon door de regen pas gisteren worden beëindigd.

In het vrouwentoernooi overleefde Miriam Oremans de tweede ronde dankzij een overwinning op de Zweedse Asa Carlsson, 6-2 en 6-3. Voor Seda Noorlander viel gisteren het doek. In de tweede ronde had de debutante weinig in te brengen tegen de Française Sandrine Testud, 6-3 en 6-1.