Business as usual ondanks voetbal

ROTTERDAM, 25 JUNI. Ondanks de massale belangstelling voor de voetbalwedstrijd Nederland-Mexico vanmiddag om vier uur, bleef de BV Nederland vandaag gewoon doordraaien. Albert Heijn hield de supermarkten open. Politie, brandweer en ziekenhuizen bleven op normale sterkte. De verkeerspolitie in Driebergen constateerde vanmorgen dat het een stuk rustiger was op de Nederlandse wegen dan normaal.

“Onze inschatting is dat veel mensen een hele dag vrij hebben genomen om rustig naar de wedstrijd te kunnen kijken,” aldus een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. De KLPD hield extra personeel achter de hand voor eventuele extra drukte vanaf het middaguur, toen veel werknemers zich alsnog naar huis spoedden om thuis de wedstrijd te bekijken.

Volgens de verkeersleiding van de NS was goed te merken dat het een stuk rustiger was dan op een normale doordeweekse dag. Hoewel de spoorwegen vanmorgen verwachtten dat de avondspits door de voetbalwedstrijd vervroegd zou worden, zijn er rond de aanvang van de wedstrijd geen extra treinen ingezet. “In de Randstad rijden de treinen al ieder kwartier, daar kan echt niets meer bij,” aldus een verkeersleider om 11.00 uur vanochtend. “We verwachten dat de capaciteit voldoende zal zijn.”

Voor het grootste gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven was het vandaag business as usual. Werknemers die extra vrij wilden nemen om naar de wedstrijd te kijken, moesten dat doen binnen de mogelijkheden van het normale rooster. Sommige bedrijven plaatsten televisietoestellen en videoschermen, om het personeel toch in de gelegenheid te stellen de wedstrijd te volgen.

Verzekeraar Interpolis in Tilburg ruimde het presentatiecentrum van het hoofdkantoor in voor de voeballiefhebbers binnen het bedrijf. Volgens een medewerker van de pr-afdeling is het idee enorm aangeslagen: “Aanvankelijk hadden we zo'n vijftig aanmeldingen, maar vanmorgen waren het er al meer dan tweehonderd. Omdat de zaal hiervoor veel te klein is hebben we extra ruimte moeten reserveren.”

Volgens een woordvoerder van Amsterdam Exchanges was er op de beurs van voetbalkoorts weinig te merken. “De handel in aandelen en obligaties is een wereldwijde business. Op Wallstreet, of in de Londense City hebben ze geen boodschap aan het feit dat er in Frankrijk een belangrijke soccer match aan de gang is.” Op de vloer werden geen tv's opgesteld. Handelaren konden de wedstrijd volgen in de kantine.

R.H. Defares, directeur van optiehandelaar IMC, verwachtte vanmorgen echter dat het op de minder internationaal georiënteerde optiebeurs akelig stil zou worden. “Normaal gesproken is het al niet druk tegen vieren. Bovendien zijn optiehandelaren fervente voetballiefhebbers.”

Defares heeft met enig moeite zijn personeel kunnen overtuigen gewoon door te werken. “De omzet is misschien kleiner. Maar als de concurrentie voor de tv zit, is hij wel voor ons.”