BRIAN WILSON

Brian Wilson: Imagination (Giant/BMG 74321 57303)

Je hoeft er God Only Knows maar op na te draaien om te beseffen dat hij nooit meer de brille zal behalen van de betere Beach Boys-nummers. Toch is het derde solo-album Imagination van Brian Wilson niet de teleurstelling van de voorlaatste I Just Wasn't Made For These Times, waarop hij bijna alleen nog maar oude successen herkauwde. Wilson heeft zich los gemaakt van de verstikkende greep van kwakzalver/psychiater Eugene Landy en mag nu weer met anderen dan Landy of neef Mike Love liedjes schrijven, zoals Carol Bayer Sager in het volwassen liefdeslied She Says That She Needs Me.

Voor de indrukwekkende samenzang heeft Wilson geen andere Beach Boys meer nodig, want waar nodig zong hij maar liefst 96 sporen in. Het bezwaar is dat Imagination erg digitaal en steriel klinkt, wat vooral opvalt in de opgepoetste Beach Boys-klassiekers Let Him Run Wild en Keep Your Eye On Summer. Het is een vreemde gewaarwording om een 55-jarige te horen zingen: 'Soon we'll be graduating / and though you could be dating / I'll be waiting and waiting.' Imagination is een vakkundige popplaat die pas aan het eind, in het bitterzoete Happy Days, prijsgeeft wat er zou kunnen gebeuren als Brian Wilson nog eens een ambitieuzere richting in zou slaan.

    • Jan Vollaard