Bonden: sluiting fabrieken Friesland Coberco schokkend

Het zuivelconcern Friesland Coberco Dairy Foods heeft een verrassende keuze gemaakt voor de sluiting van zes kaasfabrieken. Dat er fabrieken dicht moeten was al bekend, maar welke nog niet. Veel werknemers zullen schrikken van de keuze om de fabrieken in Markelo, Balk, Wierden, Vollenhove, Elsloo en St. Nicolaasga te sluiten.

Dit stelt FNV Bondgenoten die gisteren werd ingelicht over de reorganisatieplannen van de directie. De ondernemingsraad moet zich hierover nog buigen. De zes fabrieken moeten binnen drie jaar dicht zijn. Het personeel (ruim 220 mensen) wordt overgeplaatst naar andere vestigingen. Het zuivelconcern heeft namelijk de garantie gegeven dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

“Het is vooral verrassend dat Friesland Coberco zijn keuzes niet heeft gebaseerd op kaas maar op de bijproducten daarvan”, zegt een woordvoerder van de vakbond. “Voor een aantal werknemers zal de keuze schokkend zijn.” Zo gaan tegen de verwachting in fabrieken dicht waar speciale kazen worden gemaakt (Markelo, Balk en St. Nicolaasga), en blijft een vestiging waar wei wordt ontzout open (Dronrijp).