Beursfirma VS kost 300 mln; Hoekman Van der Moolen op Wall Street

ROTTERDAM, 25 JUNI. Het Amsterdamse hoekmansbedrijf Van der Moolen koopt een belang van 75 procent in het New Yorkse beursbedrijf Lawrence, O'Donnell, Marcus (LOM). Met de overname is een bedrag gemoeid van 300 miljoen gulden.

Door de overname verwerft Van der Moolen in één klap een sterke positie op de effectenbeurs van New York. Van der Moolen heeft al minderheidsbelangen in drie beursbedrijven op Wall Street. Met de jongste transactie zullen de Amerikaanse activiteiten van Van der Moolen omvangrijker worden dan die in Amsterdam.

Niet bekend

LOM is een van de oudste en grootste specialistenfirma's aan de New York Stock Exchange. LOM had vorig jaar een omzet van 100 miljoen gulden. De nieuwe aanwinst van Van der Moolen is specialist in 84 fondsen, waaronder bijvoorbeeld Hewlett Packard en International Paper. In de afgelopen vijf jaar zijn aan LOM vijftig nieuw genoteerde ondernemingen ter verhandeling aangeboden.

De overname van LOM betaalt Van der Moolen voor de helft in aandelen en de rest contant. Naar verwachting zal de transactie binnen vier maanden zijn beslag krijgen. Voor de overname is toestemming nodig van de beursautoriteiten in New York en Amsterdam. De aankoop van LOM zal direct vanaf de overname een positief effect hebben op de winst per aandeel. Het belang van 25 procent dat Van der Moolen niet verwerft blijft in handen van de partners van LOM.

Van der Moolen is voor verdere expansie afhankelijk van het buitenland. In Amsterdam kan het hoekmansbedrijf nauwelijks meer groeien, omdat het op de beursvloer al boven het toegestane marktaandeel van 35 procent zit. Nieuwe beursfondsen gaan daarom aan de neus van Van der Moolen voorbij. Buiten Nederland en de VS heeft Van der Moolen vestigingen in Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Van der Moolen maakte vanmorgen ook bekend dat de winstontwikkeling beter is dan voorzien. De nettowinst in het eerste halfjaar neemt fors toe en ook over het hele jaar verwacht Van der Moolen een sterke stijging van de winst.