AT&T koopt kabelgigant TCI voor 64 miljard

NEW YORK, 25 JUNI.Telefoonmaatschappij AT&T neemt in de VS kabelmaatschappij Tele-Communications Inc. (TCI) over voor 32 miljard dollar (ruim 64 miljard gulden) in aandelen. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt.

In de transactie neemt AT&T ook de boekschulden (11 miljard) van TCI over en het belang dat TCI heeft in het Internetbedrijf @Home (5 miljard). Verrekening van die belangen brengt de totale transactiesom op 48 miljard dollar. Liberty Media, dat eigendom is van TCI, blijft buiten de transactie maar wordt een 'tracking stock' van AT&T. In de praktijk betekent het dat AT&T verschillende klassen aandelen zal hebben, net zoals General Motors. In zo'n geval worden de resultaten van de bedrijven afzonderlijk weergegeven in het aandeel maar uiteindelijk worden de financiële resultaten van het overkoepelende bedrijf allemaal bij elkaar geteld.

“Deze transactie stelt ons in staat de gehele architectuur van verbindingen in bezit te krijgen”, aldus Armstrong gisteren in 'downtown' Manhattan. “Wij kunnen straks een volledig portfolio van diensten bieden via één verbinding. We kunnen een leverancier worden van breedbandverbindingen, plaatselijk en lange-afstandtelefoonverkeer, internet, kabel, betaal-tv en Internet.”

AT&T is het grootste Amerikaanse telecommunicatiebedrijf en TCI is de tweede kabelexploitant in de Verenigde Staten. Ondanks overlappingen van hun abonneebestanden zien beide bedrijven mogelijkheden voor kruisbestuiving en, belangrijker nog, AT&T kan plaatselijke telefonie gaan verzorgen. Topman Malone van TCI schetste een toekomst waarin decoders in huizen de mogelijkheid bieden voor aansluitingen van alle soorten media. Abonnees kunnen zelfs via een menu op tv of pc tijdelijke diensten bestellen, bijvoorbeeld een extra telefoonlijn voor een week als er gasten zijn.

Het overkoepelende bedrijf heet AT&T en zal als belangrijkste divisie AT&T Consumer Services onder zich hebben. Dat zijn de particuliere telefoondiensten en de kabeldiensten. Dit onderdeel zal volgend jaar een omzet hebben van 33 miljard dollar. Zakelijke en netwerkdiensten, een ander onderdeel, zal naar verwacht een jaaromzet van 29 miljard dollar halen.

AT&T/TCI verwacht geen banenverlies door de fusie, wel kostenbesparingen van een miljard dollar per jaar, te beginnen drie jaar na de voltooiing van de overname. Michael Armstrong en John Malone, de respectievelijke topmannen van AT&T en TCI, hopen de transactie in negen maanden te kunnen voltooien. AT&T heeft 50 dollar per aandeel TCI geboden.