'Als je me kwijt wil, moet je me doden'

MADRID, 25 JUNI. Verslagen en lusteloos, een volk dat zijn illusies heeft verloren. Het bulderend gejuich dat doorgaans bij een doelpunt over de Spaanse hoofdstad galmt, bleef gisteravond achterwege. Spanje ging strijdend maar troosteloos ten onder.

Dat koning Juan Carlos zijn naamdag (San Juan) vierde met het bijwonen van de wedstrijd, miste zijn uitwerking niet. Menig Spanjaard zag de 6-1 overwinning op Bulgarije als een direct gevolg van de vorstelijke aanwezigheid op de tribune. Maar het kwam te laat, de vernederende nederlaag tegen Nigeria en het beschamende gelijkspel tegen Paraguay hadden hun werk gedaan.

De schuldige heet bondscoach Javier Clemente. 'Javi oprotten!', kopte paginabreed het voetbalblad AS, met een oplage van meer dan een miljoen vertolker van Spaanse volksgevoel. Het dagblad El Mundo begint morgen een “nationale discussie” over de vraag of Clemente moet aanblijven. Hij is de meest gehate man van Spanje.

Dat de onsympathieke Clemente vaak de pers verantwoordelijk houdt als er weer iets mis gaat, daar kan men hier in Spanje nog wel mee leven. Maar dat er geen resultaat wordt geboekt is onvergeeflijk. “De kwaliteit van de selectie is helaas vele malen groter dan het strategisch inzicht van de bondscoach”, luidde een van de commentaren.

Clemente peinst er niet over om op te stappen. “Er zijn veel kuddes in dit land, maar ik ben geen schaap”, stelde de bondscoach gisteren enigszins cryptisch. “Om van me af te komen zullen jullie me moeten doden.” Hoewel uit de spotprenten blijkt dat er voor die laatste taak voldoende vrijwilligers rondlopen, is Spanje nog niet van zijn bondscoach verlost. Clemente heeft een contract tot en met het EK in 2000. Bondsvoorzitter Angel Vilar, net als Clemente afkomstig uit Bilbao, blijft de bondscoach steunen.

    • Steven Adolf