Zeven jongens voor overvallen met geweld opgepakt

AMSTERDAM, 24 JUNI. Zeven jongens van veertien en vijftien jaar oud zijn opgepakt wegens het plegen van tientallen gewelddadige overvallen in Amsterdam-Zuid. Na te zijn voorgeleid voor de rechter-commissaris zijn alle jongens weer vrijgelaten.

Een veertienjarige jongen, die door de politie als hoofdverdachte wordt gezien, bekende in de afgelopen maanden bij ten minste vijftig straatroven betrokken te zijn geweest. De jongens gingen volgens de politie “zeer gewelddadig” te werk. Ze sloegen en schopten de jeugdige slachtoffers en pakten geld, horloges en sieraden af. Bij één slachtoffer werd een sigaret in het gezicht uitgedrukt.

“Wij zijn vooral geschrokken van het gewelddadige karakter en de jeugdige leeftijd van de daders”, zegt een politiewoordvoerder. “Sommige kinderen uit de buurt durfden niet meer naar school te gaan uit angst leden van deze groep tegen te komen.” De beslissing van de rechter-commissaris om de zeven jongens vrij te laten is volgens de woordvoerder “keihard aangekomen bij de agenten die bij het onderzoek betrokken zijn”. Het bureau Koninginneweg in Amsterdam-Zuid, een omgeving met relatief veel bewoners met hoge inkomens, formeerde in maart een team om het toenemende aantal straatroven in kaart te brengen.

De zaak kwam begin juni aan het rollen. In een paar uur tijd vonden in de buurt van het Vondelpark vijf overvallen plaats. Het laatste slachtoffer alarmeerde direct de politie en kort daarop werden drie daders aangehouden. Ze hadden de gestolen spullen nog op zak. Een week later arresteerde de politie de overige verdachten, waaronder de veertienjarige hoofdverdachte. De politie gaat door met het onderzoek.

Eind mei arresteerde de politie in Rotterdam 26 jongens met een gemiddelde leeftijd van zeventien jaar. Zij werden ervan verdacht deel uit te maken van een jeugdbende die andere jongeren van scooters en geld beroofde. Vier jongens werden voorgeleid aan de rechter-commissaris, de overigen werden op vrije voeten gesteld.