Venus Williams houdt nat Wimbledon bezig

LONDEN, 24 JUNI. Geld en regen beheersten de tweede dag van Wimbledon, waar gisteren maar veertien van de 68 geplande partijen konden worden beëindigd. Onder de veertien winnaars bevond zich één Nederlandse, Miriam Oremans, die tussen de regenbuien door een magische grens doorbrak. Met haar zege op de Duitse Elena Wagner (2-6, 6-3 en 6-2) trad de nummer zestig van de wereld toe tot de zogeheten One Million Dollar Club, profspeelsters die in hun loopbaan meer dan één miljoen dollar aan prijzengeld bijeen sloegen.

Tot dat 88-koppige elitegezelschap behoort Venus Williams sinds kort ook. Maar de 18-jarige Amerikaanse is daarmee nog niet tevreden. De oudste van de twee tennissende zusters hield gisteren een opmerkelijk pleidooi voor hogere gages voor vrouwen. “Iedereen houdt van de vrouwen”, zei Williams na haar zege op de Canadese Jana Nejedly (6-3 en 6-3). “In grandslamtoernooien behoren wij daarom op dezelfde manier beloond worden als de mannen.”

Om haar woorden kracht bij te zetten riep Williams, in Londen de nummer zeven van de plaatsingslijst, op tot actie en solidariteit. “Wij moeten de handen ineenslaan en geen genoegen nemen met het huidige systeem.” De oproep van Williams komt op een moment dat het vrouwentennis aan kracht en prestige wint. Uit onderzoek blijkt dat de meeste tv-kijkers liever op vrouwen- dan op mannentennis afstemmen. Tv-stations komen steeds vaker tegemoet aan die wens, mede op aandringen van sponsors.

Al jaren gaan stemmen op het mannentennis van nieuwe impulsen te voorzien. Met de komst van beter materiaal - waardoor er harder kan worden geslagen - is het mannentennis, zeker op een snelle ondergrond als gras, verworden tot een sport waarbij slagenwisselingen een zeldzaamheid zijn. Hardhitters hebben het voor het zeggen hebben en balvirtuozen delven het onderspit. De acteurs zijn inwisselbaar, zeggen critici verder en de toptien is, met uitzondering van Marcelo Rios, de laatste jaren nauwelijks veranderd van samenstelling.

Bij de vrouwen daarentegen heeft zich een nieuwe lichting gemeld, onder aanvoering van de Zwitserse Martina Hingis. Excentrieke verschijningen als de Russische Anna Kournikova en de gezusters Venus en Serena Williams geven het vrouwentennis kleur en worden door de commercie gretig in de armen genomen. “Momenteel telt het vrouwencircuit vele interessante persoonlijkheden”, herhaalde Williams gisteren nog maar eens.

Die mening wordt gedeeld door de vrouwentennisfederatie (WTA), die haar produkt aanprijst met slogans als “groots entertainment” en “larger-than-life personalities”. Volgens de bond verdient de vrouwentour meer aandacht dan ze nu krijgt, maar tegelijkertijd heerst binnen de WTA het besef dat voor gelijkstelling tussen mannen en vrouwen nog een lange weg te gaan is. Zeker op Wimbledon, waar tradities en conservatisme hand in hand gaan.

De US Open is het enige grandslamtoernooi dat in financieel opzicht geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Bij de overige drie toernooien verdienen de mannen aanzienlijk meer dan hun vrouwelijke collega's. Op Wimbledon bijvoorbeeld kan de winnaar rekenen op een premie van 435.000 pond, bijna 1,5 miljoen gulden. Voor de winnares ligt 'slechts' 391.500 pond klaar.

Het lijkt op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk dat die bonus over ruim anderhalve week kan worden bijgeschreven op de rekening van Miriam Oremans. De 25-jarige Brabantse, die in Londen nooit verder kwam dan de vierde ronde, is als zovaak bezig aan een wisselvallig seizoen en voegde gisteren een nieuw hoofdstuk toe aan het onregelmatige verloop van haar carrière. Tegen Elena Wagner gaf ze zowel in de eerste als in de tweede set een 2-0 voorsprong uit handen.

Alleen in de eerste set werd dat Oremans fataal en trok Wagner met 6-2 de set naar zich toe. “Ik moest wennen aan het gras”, luidde het excuus van de nummer twee van Nederland, zaterdag nog verliezend finaliste op het Autotron in Rosmalen. “Die ballen stuiteren hier veel hoger op dan in Rosmalen waardoor ik in de eerste set mijn draai niet kon vinden.”

Moeite had Oremans aanvankelijk ook met het gejaagde tempo dat Wagner hanteerde. “Het leek wel alsof ze naar huis moest. Ze ging als een trein tekeer.” Voor Oremans kwam de regenonderbreking als geroepen. “Kon ik tenminste weer even nadenken zonder in de problemen te komen”, aldus Oremans, die het in de tweede ronde moet opnemen tegen de Zweedse Asa Carlsson.

    • Mark Hoogstad