Trance via de satelliet

Wbpm is analoog te zien op Eutelsat/Hotbird (13 graden oost, 11.055 GHz., h.) Op den duur verhuist het station naar een digitale stek op dezelfde satelliet. Evosonic is analoog te horen via Astra (19,2 graden oost, 11.391 GHz., h., audiocarriers 7.74 en 7.92 Mhz.), programmaoverzicht op (www.evosonic.de). RadioFG is digitaal eveneens via Astra (12.402 GHz., v. PID 93) te beluisteren, maar alleen op tuners waarbij PID-codes kunnen worden ingevoerd of anderszins de Franse radiopakketten digitaal kunnen worden uitgepakt. Programmaoverzicht op (www.radiofg.com), alwaar het station in Real Audio ook beluisterd kan worden.

Elke avond van tien uur tot drie uur 's ochtends: liefhebbers van techno en aanverwante muziekstijlen hebben sinds deze week hun eigen televisiestation. Wbpm heet het, en het geluid is in gloedvol stereo. Alleen het aantal clips dat ze bij Wbpm in huis hebben, lijkt nog aan de bescheiden kant. Je ziet vaak dezelfde, waarbij opvalt dat het vliegen door een virtuele buis of nauwe gang in technokringen het favoriete thema lijkt.

Maar er zijn ook technoclips zonder dat soort effecten. Mijn favoriet is er een waarin een symfonieorkest net doet alsof zij de synthesizergeluiden voortbrengen.

De internationale ontwikkeling waarbij muziekstijlen hoe langer hoe meer hun eigen radiostations krijgen, heeft met de komst van Wbpm nu ook op de televisie zijn intrede gedaan. Al te lang zal Wbpm overigens niet op de satelliet analoog te zien zijn. Het is de voorbode van een digitaal boeket van een bedrijf dat voor Europa gratis zichtbare themakanalen wil gaan exploiteren - een nobel streven, vooral waar veel gratis themakanalen die het alleen van reclame moeten hebben de laatste maanden de strijd op de Europese markt hebben opgegeven: The weather channel (dat ook een Nederlandstalige versie exploiteerde), Country Music Television, het Amerikaanse educatieve station Knowledge TV en het Duitse kinderkanaal Nickelodeon.

Voor wat techno, house, trip hop en aanverwante muziekstijlen betreft, is de satelliet trouwens ook een uitkomst op radiogebied. Het Nederlandse kabelstation New Dance Radio gaat sinds een paar maanden immers steeds meer op een puberzender als Radio 538 lijken - ik hoorde er laatst zelfs Nederlandstalig repertoir. Dance Radio wisselt techno af met hip hop en r&b, genres die ook op veel andere radiostations te horen zijn.

Een analoog alternatief is te horen op de satelliet Evosonic uit Keulen, een station dat al een keer failliet dreigde te gaan maar nu, onder andere vertrouwend op vrijwillige financiële bijdragen van luisteraars, weer terug is.

Op Evosonic begint de dag met rustige trance, voor wie op de vroege ochtend geen stevige beat kan velen. De dag is verdeeld in handige blokken met een verschillende sfeer, maar zonder r&b. Het is wel in hart en nieren een Duits station, waar de culturele idealen van liefde en broederschap met Duitse nadrukkelijkheid door de dj's worden uitgedragen. En de Duitse techno-varianten zijn wat aan de stamperige kant.

Dan is het Franse RadioFG wat meer ontspannen en artistieker in opzet. Dezer dagen besteedt RadioFG veel aandacht aan de grote manifestatie Sónar 98 in Barcelona. Ook Nederland wordt niet vergeten: elke dinsdagavond is op RadioFG het geluid uit de Amsterdamse Mazzo te horen.

    • Raymond van den Boogaard