Taakstraf Bakker is niet bijzonder

AMSTERDAM, 24 JUNI. In artikel 6 van de Wegenverkeerswet staat, vrij vertaald, dat niemand zich in het verkeer zo mag gedragen dat iemand anders door zijn of haar schuld komt te overlijden. De maximale straf is één jaar gevangenis en vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Die straf wordt echter nooit gegeven. Sterker, de gevangenisstraf wordt vrijwel altijd omgezet in een aantal uren dienstverlening 'ten algemene nutte'.

Marco Bakker werd gistermiddag veroordeeld wegens overtreding van artikel 6. Hij kreeg 240 uur dienstverlening en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid, waarvan één jaar voorwaardelijk. Volgens de rechtbank was de zanger “onder invloed van alcohol”. Bovendien reed hij “veel te hard en tegen de rijrichting in”. Het verweer van Bakker, dat zijn cruise control defect en op hol geslagen was, vond de rechtbank “niet aannemelijk”.

De straf die Bakker heeft gekregen is gebruikelijk en in overeenstemming met eerdere veroordelingen voor soortgelijke delicten, zegt strafrecht-specialist mr. A. Röttgering. Volgens de persofficier van de Amsterdamse rechtbank - die in grote lijnen tevreden is met de uitspraak - zijn er zeker dertig vergelijkbare zaken per jaar.

De rechtbank hield bij het vonnis rekening met het feit dat Bakker zestig jaar oud is en nooit eerder in aanraking is geweest met justitie. De gevangenisstraf werd daarom omgezet in dienstverlening. De door de officier van justitie geëiste twee jaar onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid werd verminderd tot één jaar. Omdat de zanger naar optredens moet en volgens eigen zeggen geen privéchauffeur kan betalen moet hij zich in dit ene jaar bedienen van het openbaar vervoer en taxi's, aldus de rechtbank.

Wat Bakker gedurende de 240 uur dienstverlening precies moet doen is gedeeltelijk bepaald door de rechtbank: huishoudelijk werk, verzorgingswerk of administratief werk. Dat kan uiteenlopen van afwassen in een ziekenhuis en lakens verschonen in een verpleegtehuis tot het opruimen van straatvuil, het snoeien van plantsoenen en het werken op een kinderboerderij. Het geven van zangles behoort niet tot de mogelijkheden. “Dan is het meer werk dan straf”, aldus een woordvoerder van Reclassering Nederland. Bij het bepalen van de werkstraf wordt wel rekening gehouden met de vaardigheden en fysieke mogelijkheden van de veroordeelde.

In mei 1996 werd toenmalig Ajacied Patrick Kluivert veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en een ontzegging van zijn rijbevoegdheid van 18 maanden.

De rechtbank achtte bewezen dat Kluivert met 89,2 km per uur een dodelijk ongeluk veroorzaakte, terwijl maximaal 50 km per uur was toegestaan.