'Strijd tegen files opgegeven'

HAARLEM, 24 JUNI. De meeste inwoners van Noord-Holland hebben de strijd tegen het fileprobleem opgegeven.

Bijna zeven op de tien Noord-Hollanders vinden dat ze met de dagelijke opstoppingen moeten leren leven. Dit blijkt uit een enquête onder 750 mensen. De steekproef is gehouden door Intomart in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Slechts 10 procent van de mensen die geregeld met het openbaar vervoer reizen, doet dit om de files te omzeilen. Bijna de helft van de mensen heeft geen ander vervoer tot zijn beschikking. Maar 3 procent neemt de bus, tram of trein uit milieuoverwegingen. Ruim eenderde vindt het overigens wel een goed idee om de auto verplicht een dag per week te laten staan.

Ruim 70 procent van de Noord-Hollanders van 18 jaar en ouder reist zelden of nooit met het openbaar vervoer. Een kwart geeft traagheid en slechte aansluitingen op als reden. Bijna de helft zegt dat ze niet voor niets een auto voor de deur hebben staan.

Als de benzine twee maal zo duur wordt, dan blijft altijd nog 67 procent met de auto reizen. Bijna een kwart gaat in dat geval vaker met het openbaar vervoer. (ANP)