Robeco levert terrein in; Ruim 12 mrd 'nieuw geld' naar fondsen

ROTTERDAM, 24 JUNI. Beleggingsfondsen hebben in 1997 voor 12,5 miljard gulden aan 'nieuw geld' aangetrokken. Tweederde van dit bedrag ging naar naar fondsen van ING en ABN Amro, terwijl bij Robeco geld wegstroomde.

Dit blijkt uit een studie van ABN Amro Asset Management. De beleggingsfondsen zagen in het afgelopen jaar hun vermogen met bijna een kwart stijgen, van 126 miljard tot 157 miljard gulden. Naast het nieuw aangetrokken geld zorgden vooral koersstijgingen (goed voor bijna 18 miljard gulden) voor de groei van het belegde vermogen. In zeven jaar is het vermogen van de beleggingsfondsen verdrievoudigd.

Het nieuw aangetrokken spaargeld ging in 1997 voor een derde naar aandelenfondsen, terwijl vastgoedfondsen ruim 16 procent binnenhaalden. Click-fondsen, waarbij eenmaal behaalde koerswinst gegarandeerd wordt, en andere garantiefondsen zijn nog steeds populair: bijna een derde van het nieuwe geld stroomde ernaar toe.

Volgens de vermogensbeheerders van ABN Amro liepen de marktaandelen van de aandelenfondsen van zowel Robeco als van Fortis-dochter MeesPierson terug. Robeco, nog altijd de grootste vermogensbeheerder in Nederland, kampte vooral met een daling van het aantal uitstaande aandelen bij de fondsen Robeco (met 10 miljoen tot 63,4 miljoen) en Rolinco (met 5,5 miljoen tot 32,7 miljoen). De daling van het marktaandeel van Meespierson was vooral het gevolg van de prestaties van enkele op Azië gerichte fondsen.

Niet alleen in aandelenfondsen maar ook in de totale beleggingsmarkt zagen MeesPierson en Robeco hun marktaandelen dalen. Robeco zag zijn aandeel van 37,9 tot 34,5 procent (54 miljard gulden) teruglopen. Het aandeel van MeesPierson daalde van 5,8 tot 5,4 procent.

De vermogensbeheerders van ABN Amro tekenen in hun studie aan dat de meeste beleggingsinstellingen hun marktaandeel ten koste van Robeco hebben versterkt. De markt is meer gefragmenteerd: de vijf grootste instellingen hadden in 1991 nog 83 procent van de markt in handen. Dat is inmiddels teruggelopen tot 74 procent.

ABN Amro en ING Groep zijn erin geslaagd het merendeel van het 'nieuwe geld' aan te trekken. Mede hierdoor zag ABN Amro, dat 42 procent van het vers belegde vermogen binnenhaalde, haar marktaandeel met 1,3 procentpunt tot 22,5 procent stijgen. Vijf jaar geleden had ABN Amro overigens nog ruim 24 procent van de beleggingsmarkt in handen. Het aandeel van ING Groep steeg van 10 tot bijna 12 procent.

Van het totaal belegde vermogen van 157 miljard gulden is 40 procent ondergebracht in aandelenfondsen. Vastgoedfondsen beheerden vorig jaar 13 procent van het belegd vermogen, goed voor 20 miljard gulden. Bijna de helft van de vastgoedinvesteringen wordt via Rodamco (van Robeco) belegd.