Plassen is voor velen probleem

AMSTERDAM, 24 JUNI. Meer dan een miljoen Nederlanders boven de 18 jaar heeft last van een 'overactieve blaas'. Van de mensen boven de 40 heeft 14 procent er last van, vrouwen vaker dan mannen. Dit blijkt uit een onderzoek onder tweeduizend mensen door bureau Veldkamp Marktonderzoek in opdracht van een groot farmaceutisch bedrijf.

Mensen met een overactieve blaas, een aparte groep onder patiënten met incontinentie, voelen voortdurend aandrang om te plassen. Volgens een woordvoerder van het onderzoeksbureau betreft het vaak een vorm van aangeleerd gedrag. “Soms gaan ze per dag wel vijftien keer naar het toilet. Ze hoeven maar ergens in de verte een toilet te zien of ze gaan er voor de zekerheid even heen. De blaas is een spier. Die wordt daardoor overgevoelig en instabiel. Hij gaat samentrekken terwijl dat niet de bedoeling is.” Normaal gesproken gaat iemand zeven maal per etmaal naar de wc.

Het gevolg van een overactieve blaas kan zijn dat mensen niet druppelsgewijs wat urine verliezen, zoals gebruikelijk bij incontinentie, maar “behoorlijke hoeveelheden”. “Mensen passen hun gedrag erop aan. Soms gaan ze de deur niet meer uit.” De helft van de mensen doet niets aan de klachten.

In 95 procent van de gevallen is de oorzaak van het probleem onbekend.Soms is het een gevolg van aandoeningen van het centraal zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.

De klacht is volgens de woordvoerder te verhelpen met een plastraining, soms in combinatie met medicijnen.