Philips ziet koerswinst verdampen

AMSTERDAM, 24 JUNI. Philips heeft vanochtend de index van de 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs naar beneden getrokken. De koers van het elektronicaconcern noteerde vroeg in de middag 4,55 procent (8,10 gulden) lager op 169,90 gulden. Daarmee was de koerswinst van gisteren (7,90 gulden) volledig verdampt. Muziekdochter Polygram verloor 2,10 op 105,10 gulden.

Philips weegt voor iets meer dan acht procent mee in de samenstelling van de beursindex. Omdat de meeste hoofdfondsen op een licht verlies stonden daalde de AEX-index met 6,65 punten naar 1153,86 punten.

Beleggers reageerden op uitlatingen van Philips-topman C. Boonstra dat het effect van de Azië-crisis in het tweede halfjaar merkbaar kan worden. “De markt beschouwt dit als een verkapte winstwaarschuwing”, aldus een handelaar. De rest van de effectenmarkt bleef in evenwicht, hoewel Wall Street een forse stijging te zien had gegeven. De handelaar kwalificeerde de handel in Amsterdam als vlees noch vis. Vraag en aanbod waren gering. Zelfs in Philips ging relatief weinig om.

Amsterdam paste geheel in het beeld van de rest van Europa. De belangrijke beurzen in Frankfurt en Londen waren licht lager. Zwitserland daarentegen liet een kleine stijging zien.

Akzo steeg 2,20 naar 423,50 gulden, Hagemeyer klom 1,70 naar 90,40 gulden en Vendex steeg met 2,60 gulden naar 133,90.

Daarentegen daalde de koers van Ocè met 1,30 naar 81,50 gulden. Unilever verloor zelfs 3,70 op 161,90 gulden en uitgever Wolters Kluwer verloor 1,30 op 284,70 gulden. Het concern raakt daarmee steeds verder weg van de grens van 300 gulden, waarboven blijkens eerdere uitlatingen van de top het aandeel rijp voor splitsing zou zijn.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten vrijwel onveranderd geopend tegenover de Duitse mark en de gulden. Tegen het middaguur werd 2,0287 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 2,0290 gulden gisteren.

NEW YORK De Dow Jones-index van de effectenbeurs in New York is gisteren 117,33 punten (1,35 procent) hoger gesloten op 8828,46 punten.

De index stond de hele dag ruim in de plus. De drijvende krachten achter de stijging waren de sectoren energie en technologie. Microsoft profiteerde van een zege in het juridische gevecht met de Amerikaanse overheid over vermeende monopolistische praktijken. De energiebedrijven hadden baat bij een flinke stijging van de olieprijzen.

Op de termijnmarkt in New York sloot de notering van ruwe olie voor levering in augustus 0,87 dollar hoger op 14,52 dollar per vat (159 liter). Handelaren verwachten dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) op haar vergadering van vandaag zal besluiten tot maatregelen tegen de overproductie.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot ondanks de zwakte van de yen hoger. De Nikkei-index steeg met 68,58 punten (0,45 procent) tot 15.123,18. In Hongkong eindigde de Hang Seng-index met een winst van 0,94 procent. Enkele beurzen elders in het Verre Oosten leden wel onder de waardevermindering van de yen, maar de verliezen bleven binnen de perken. Zo sloot de beursindex in Zuid-Korea 0,5 procent lager.