NS Cargo is al een klein beetje Duits

ZWIJNDRECHT, 24 JUNI. De meest spraakzame medewerkers op het grootste rangeerterrein van NS Cargo, Kijfhoek nabij Zwijndrecht, zijn Duitse technici. Maar zij wisten van niets toen ze gistermiddag een krantenkop zagen waarin de overname van NS Cargo door de Deutsche Bahn (DB) werd aangekondigd.

Enige trots konden ze niet onderdrukken. De technici zijn van Siemens, dat sinds maart vorig jaar in Zwijndrecht het rangeerterrein ombouwt. Het systeem wordt hetzelfde als dat op Duitse rangeerterreinen. Ook technische- en beveiligingsinstallaties zijn van Duitse makelij.

Zes medewerkers van NS Cargo staan lijdzaam te wachten tot een personenbusje hen komt oppikken voor de thuisreis. Weinigen willen wat zeggen over de overname van hun bedrijf. “Ach, ik zal best goed slapen vanavond.” In de middag was er een brief op hun bureau gedeponeerd waarin het nieuws bekend werd gemaakt. Dat gebeurde gelijktijdig met de persconferentie. Maar menigeen had al eerder die dag van de overname gehoord. Enigszins beduusd zijn ze van de aandacht die ze opeens krijgen. “We zijn natuurlijk behoorlijk gefrustreerd als we uit een Duitse krant moeten vernemen dat we worden overgenomen”, roept een medewerker van het NS Cargo-hoofdkantoor die even op bezoek is in Kijfhoek.

Op een heuvel geeft een Duitse locomotief wagons een laatste zetje richting rangeerterrein. Honderden wagons komen hier dagelijks binnen. De meerderheid met de letters DB erop.

    • Maarten Veeger