Nederlandse uitvoer naar Indonesië daalt

ROTTERDAM, 24 JUNI. De Nederlandse export naar Indonesië is door de financiële crisis in Azië ingestort. In de eerste drie maanden van dit jaar lag de uitvoer naar Indonesië 59 procent onder het niveau van een jaar eerder. In maart bedroeg de daling zelfs 77 procent.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. In het eerste kwartaal werd voor slechts 100 miljoen dollar naar Indonesië uitgevoerd. In 1997 nam de uitvoer naar Indonesië nog met 42 procent toe. Ook de export naar de Aziatische regio als geheel daalde, maar minder drastisch. De uitvoer naar de belangrijkste handelspartners in het Verre Oosten daalde met 8 procent tot 3,7 miljard gulden.

De Nederlandse invoer uit Azië nam in het eerste kwartaal wel toe, met ruim een kwart tot 13 miljard gulden. Vooral Singapore zag de uitvoer naar Nederland stijgen. In het eerste kwartaal werd voor 1 miljard gulden geëxporteerd, een stijging van 42 procent.

Ondanks de daling van de export naar Azië is Nederlands handel met het buitenland sterk gegroeid. In de eerste drie maanden steeg de uitvoer van goederen met 10 procent tot 100 miljard gulden. De invoer nam met 11 procent toe tot 92 miljard gulden, waardoor het handelsoverschot op 8 miljard gulden uitkwam. In maart bedroeg de invoer 32 miljard gulden, tegen een export van 35 miljard.

In de eerste drie maanden van 1998 heeft Nederland voor ruim 55 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit de landen van de Europese Unie, een stijging van 8 procent in vergelijking met vorig jaar. De uitvoer naar de EU-landen is met 10 procent gestegen tot 80 miljard gulden, waardoor het handelsoverschot met de EU-lidstaten ruim 24 miljard gulden bedraagt.

Het CBS raamt de waarde van de invoer uit landen buiten de Europese Unie in het eerste kwartaal van 1998 op bijna 37 miljard gulden, een stijging van 16 procent. De uitvoer naar niet-EU landen is met 8 procent gestegen tot 20 miljard gulden. Het handelstekort met landen buiten de EU over de eerste drie maanden van dit jaar bedraagt 17 miljard gulden.