Motorpech in de woestijn en andere tegenslagen

Breakdown. Regie: Jonathan Mostow. Met: Kurt Russell, Kathleen Quinlan, J.T. Walsh, M.C. Gainey, Jack Noseworthy, Rex Linn, Ritch Brinkley, Moira Harris, Kim Robillard. In: 20 theaters.

Breakdown is een echte 'What if?'-film. Wat zou je doen als je autopech kreeg in de woestijn? En wat als je mobiele telefoon het begaf? En wat als je vrouw werd ontvoerd door een norse vrachtwagenchauffeur die dat even later ontkende? En wat als niemand je vervolgens geloofde? Het zijn simpele uitgangspunten waar met een beetje geluk wel negentig minuten film van te maken is. De verlammende angst door niemand te worden geloofd en het desoriënterende gevoel van paranoia wat dat oproept zijn dan ook de inzet van deze film en Kurt Russell de held die zich door geen enkele tegenslag mag laten ontmoedigen.

Russell (Escape from New York, John Carpenter's Escape from L.A.) is daar inmiddels in gespecialiseerd. Hij rent, sluipt, peinst, mept, scheldt, improviseert en heeft vooral veel zorgvuldig getimed geluk. De rivier stroomt de goede kant op, de gejatte auto start en het dak van de schuur kraakt niet als hij erop klimt. Het complot waar tegenover hij komt te staan is dan ook behoorlijk vreeswekkend, zeker voor wie er van droomt om nog eens door het landschap van zijn eigen roadmovie te reizen. Die kan dan maar beter niet met de auto gaan. Of geen motorpech krijgen. Aangezien Russell zijn heldendaden tamelijk onderkoeld en zonder al te veel poespas verricht kan alle aandacht uitgaan naar de schurken om hem heen. J.T. Walsh (Sling Blade), M.C. Gainey (Con Air) en Jack Noseworthy (The Trigger Effect) maken al je nachtmerries over griezels op de weg meer dan waar. Ze zijn altijd dommer, gehaaider en onbeschofter dan ze lijken. Maar ondanks hun jachtgeweren, wrede knevelmethoden en schietgrage familieleden, voel je zelden de angst en de wanhoop die Russells personage zou moeten voelen. Na de slotachtervolging vol botsingen, stunts en wrakken waar weer een heel autokerkhof mee gevuld kan worden is Russell eindelijk bezweet en de kijker verveeld.

    • Dana Linssen