Mexicanen hebben tegen Oranje de zon aan hun zijde

LA TURBIE, 24 JUNI. Oranje vreest in de laatste groepswedstrijd vooral de zon. In Saint-Etienne staat morgen op het heetst van de dag, om vier uur, het duel met Mexico te wachten. Na de ervaring van België, dat zaterdag in de tweede helft tegen deze ploeg een 2-0 voorsprong verspeelde, weet het Nederlands elftal dat een drukkende warmte in het voordeel kan werken van de Midden-Amerikanen. Al heeft bondscoach Guus Hiddink vanaf zondag in Monaco vrijwel elke dag rondom hetzelfde tijdstip een training ingesteld.

De Belgen verloren liters vocht en lieten zich langzaam uitputten door de Mexicanen. Oranje zal zich met speciale drankjes wapenen tegen uitdroging. Maar het blijft een feit dat het team van bondscoach Manuel Lapuente zich als een vis in het water voelt bij benauwde omstandigheden. In Mexico worden de competitiewedstrijden standaard op zondagmiddag twaalf uur gespeeld. Dan kan het op het veld gemakkelijk vijftig graden zijn. “Tropische omstandigheden komen ons dus niet goed uit”, verklaarde Hiddink bezorgd. “Dat de Mexicanen tegen België uit een geslagen positie terugkwamen zegt ook iets over hun karakter. Ze hebben genoeg routine om het ons moeilijk te maken. Ik heb ze in een vriendschappelijk toernooi in Saoedi-Arabië tegen Brazilië heel goed zien voetballen. Ze stonden in Riad toen ook met 2-0 achter, schakelden over van een 5-3-2- naar een 4-4-2-systeem en domineerden in de tweede helft. Brazilië speelde in de sterkste opstelling en won met moeite met 3-2.”

De 3-2 zege van Oranje op Mexico tijdens de oefentrip in Florida in februari heeft volgens Hiddink geen betekenis meer. Hiddink: “Mexico verkeerde toen nog in een experimentele fase. Het elftal dat er nu staat zit vol individualisten. Ze maken een actie en weten meestal niet waar het eindigt. Maar het kan wel gevaarlijk zijn.”

De bekendste speler bij Mexico is Luis Hernandez, die tegen Zuid-Korea twee treffers maakte. De 29-jarige spits moet beschouwd worden als een laatbloeier. Zeven jaar geleden werd hij een jaar geschorst omdat hij zich verzette tegen een gedwongen transfer. Hernandez werd zonder zijn medeweten door zijn toenmalige werkgever Cruz Azul aan Santos verkocht. Door zijn lange geblondeerde manen is de gelijkenis met Claudio Caniggia groot. Hij speelde met de snelle Argentijnse spits bij Boca Juniors. El Matador, zoals Hernandez wordt genoemd, draagt tatoeages op zijn armen. Links twee kindergezichtjes, van zijn dochters, rechts een zon en een slang. Zijn verblijf in Argentinië werd een mislukking. De verleiding om in het Mexicaanse groene shirt te spelen was te groot en dat werd bij Boca Juniors niet geaccepteerd. In elke twee interlands maakt hij één treffer.

Een voetballer die zich op het WK inmiddels ook een reputatie heeft verworven is de linksbenige Cuauhtemoc Blanco. Hij is vernoemd naar de laatste heerser van het Azteekse rijk. Cuauhtemoc, vrij vertaald een arend die zich stort op zijn prooi. De tweede aanvaller van Mexico baarde opzien op het WK door met de bal tussen zijn voeten geklemd in een kikkersprong langs twee Koreaanse verdedigers te huppen. Sinds die wedstrijd wordt deze opmerkelijke techniek de blanco bounce genoemd. Frank de Boer vindt Blanco een van de gevaarlijkste spelers van de Mexicaanse ploeg. Hiddink constateert dat hij voor verdedigers onberekenbaar kan zijn. “Hij zwerft van links naar rechts.” Frank de Boer: “Voor beide spitsen geldt natuurlijk dat ze afhankelijk zijn van de aanvoer. Als die op het middenveld wordt ontregeld hebben ze geen kans om gevaarlijk te worden.”

De Belgen constateerden dat Mexico vooral kwetsbaar is op de vleugels. Rechtsback Pardo mag wegens een schorsing niet eens meedoen. Daar liggen dus weer de mogelijkheden voor Oranje. Hiddink zal zijn team nauwelijks wijzigen. Phillip Cocu verwacht opnieuw als tweede spits te moeten opdraven. Ronald de Boer lijkt, na Winter die Reiziger als rechtsback vervangt, de enige optie op rechts. Al is de middenvelder niet in glanzende vorm en worstelt hij met een slepende knieblessure.

De Mexicanen zijn voor het WK zestig dagen in trainingskamp geweest. Op 3.000 meter werd eerst een hoogtestage afgewerkt. Op 1 mei reisde de selectie naar Europa. Bondscoach Lapuente heeft vanaf die tijd zijn team gevormd. De oefenmeester is de opvolger van Bora Milutinovic, de huidige bondscoach van Nigeria. De Joegoslaaf dwong met Mexico wel de kwalificatie af, maar moest toch vertrekken omdat hij met een tamelijk verouderd team matig voetbal demonstreerde. Toen na de media ook het Mexicaanse publiek zich tegen hem keerde kreeg hij zijn ontslag. Lapuente zette een streep door de namen van routiniers als topscorer Hermosillo, Galindo en de ex-Vitesse-speler Del Olmo. De 112-voudige international Suarez (29), de laatste man, handhaafde hij echter wel in de selectie. Ook aanvoerder Garcia Aspe (31), een speler die over een goede pass beschikt, is een geroutineerde kracht.

Met een mix van jong en oud zou Lapuente zich mateloos populair kunnen maken in eigen land als zijn team Oranje verslaat. Dat is de veiligste weg naar de volgende ronde. Een gelijkspel is voldoende als België met niet meer dan twee doelpunten verschil wint van Zuid-Korea. Phillip Cocu vraagt zich dan ook af met welke instelling Mexico het veld inkomt. “Ze zullen in de eerste helft wellicht hinken op twee gedachten. Winnen of proberen er een gelijkspel uit te slepen? In elk geval zijn wij met een beter doelsaldo in het voordeel.”

    • Erik Oudshoorn