Marine redt zeilers van jacht

RIJSWIJK, 24 JUNI. De Nederlandse marine heeft vanochtend bij een reddingsactie in de Straat van Gibraltar vier Nederlandse opvarenden van een zinkend zeiljacht gehaald. Een woordvoerster van de marine heeft dat verteld.

De bemanning van de hms De Ruyter, dat deel uitmaakt van een eskader op oefening in het gebied, ontving rond half vier een noodsignaal van het negentien meter lange zeiljacht Guerrero. Een Portugees patrouillevliegtuig van het type Lockheed PC-3 'Orion' dat aan de oefening deelnam, lokaliseerde zo'n twintig minuten later het in nood verkerende vaartuig. Het negentien meter lange zeiljacht was onderweg van Barcelona naar Nederland en raakte door nog onbekende oorzaken in de problemen.

Met de boordhelikopter van de De Ruyter werden de vier opvarenden uiteindelijk van boord gehaald en op het inmiddels naar de plek des onheils opgestoomde fregat hms Tjerk Hiddes afgezet. Dat gebeurde rond tien voor vijf.

De geredde drenkelingen maken het goed, zo heeft onderzoek door een arts van de marine uitgewezen. (ANP)