Kunst Sara Lee voor Nederland

LAREN, 24 JUNI. Het Amerikaanse Sara Lee Concern maakte vandaag op een persconferentie in het Singer Museum in Laren bekend dat het drie werken uit haar kunstcollectie zal schenken aan drie Nederlandse musea. “Bijna twee decennia konden de werknemers van Sara Lee inspiratie putten uit de geweldige kunstwerken”, aldus John Bryan, voorzitter van de Raad van Bestuur van Sara Lee. “Nu is het tijd om deze werken over te brengen naar openbare kunstinstellingen.”

Het Larense Singer Museum krijgt Windvlagen (vissers) uit 1907 van Raoul Dufy. Het Van Gogh Museum in Amsterdam kan Vaas met bloemen (1878) van Camille Pissarro aan haar collectie toevoegen. Het beeld Schaatsend meisje (1959) van Giacomo Manzù gaat naar Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Eerder deze maand maakte het concern al bekend veertig topstukken ter waarde van 100 miljoen gulden aan twintig Amerikaanse musea te zullen schenken. In totaal vijf kunstwerken worden geschonken aan Europese musea. Naast de drie Nederlandse musea, krijgen ook het Musée des Beaux-Art in Lyon en de Londense National Gallery ieder een schilderij. Het Franse museum krijgt Russische Dansers (1895) van Edgar Degas. Le Pont Neuf (1902) van Camille Pissarro gaat naar Londen.