Kritiek op dreigementen in Kosovo

ATHENE/BELGRADO, 24 JUNI. Griekenland en Macedonië hebben gisteren gezamenlijk afstand genomen van de plannen van de NAVO om in de crisis rond Kosovo eventueel militair in te grijpen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Theodoros Pangalos en Blagoj Handzijski, riepen in Athene het Westen op te luisteren naar “de stem van de logica”. Ze waarschuwden dat militaire actie kan uitlopen op een algehele Balkanoorlog. “Ik zou degenen die in hun comfortabele hoofdsteden in het westen en het noorden plezier scheppen in oorlogsspelletjes willen vertellen dat er in Bosnië genoeg bloed is vergoten door overhaast en amateuristisch optreden”, aldus Pangalos.

Zijn Macedonische collega maakte duidelijk dat Skopje tegen NAVO-ingrijpen in Kosovo is en wil dat de NAVO zich beperkt tot maatregelen waarmee wordt voorkomen dat de strijd in Kosovo overslaat op de buurlanden.

De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke heeft gisteren vier uur lang de crisis in Kosovo besproken met de Joegoslavische president, Slobodan Miloševic. Het overleg wordt morgen voortgezet. Over de inhoud van het gesprek werd na afloop niets meegedeeld, afgezien van Holbrooke's mededeling dat Miloševic zijn eerdere belofte dat buitenlandse diplomaten vrij zijn om in Kosovo poolshoogte te nemen, heeft herhaald. Ook zei Holbrooke dat de internationale Contactgroep voor ex-Joegoslavië een groep waarnemers voor Kosovo samenstelt. Holbrooke zei na het gesprek dat “we ons op een kritiek moment bevinden”. “We moeten voorkomen dat de strijd uitloopt op een algemene oorlog.”

Holbrooke sprak eerder gisteren in de Macedonische hoofdstad Skopje met de leider van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova. Hij bezoekt vandaag Kosovo en keert vervolgens terug naar Belgrado. Waarnemers gaan ervan uit dat Holbrooke zowel Belgrado als de Kosovo-Albanezen waarschuwt op te houden met het geweld in Kosovo en beide partijen onder druk zet om hun overleg te hervatten. NAVO-secretaris-generaal Solana vroeg Rugova vandaag de dialoog met Belgrado “onmiddellijk” op te nemen en verzekerde hem dat het onafhankelijkheidsstreven van de Kosovaren niet door het Westen wordt gesteund.

In Wenen zei gisteren een hoge NAVO-functionaris dat de NAVO bereid is tot militaire acties in heel Joegoslavië, en niet alleen in Kosovo. “Niets wordt uitgesloten. Vanuit het oogpunt van luchtverdediging gaat van Servië een duidelijke bedreiging uit. Op dit moment wordt een hele reeks doelen overwogen, zonder geografische beperkingen.”

De Joegoslavische vice-premier Zoran Lilic noemde gisteren “de openlijke steun van het Westen voor Albanië en de indirecte steun voor de [Kosovo-]Albanese terroristen” het grootste obstakel voor een politieke regeling. Het Westen, aldus Lilic, zet Joegoslavië onder druk om zijn troepen uit Kosovo terug te trekken, “maar zwijgt over het agressieve gedrag van Albanië, waar terroristische groepen en wapens vandaan komen. Dat is onlogisch.”

De Contactgroep, die de crisis vandaag in Bonn zou bespreken, heeft die bijeenkomst uitgesteld tot vrijdag of volgende week. (Reuters, AP, AFP)