Krajicek roept magie op van triomf uit 1996

LONDEN, 24 JUNI. Slechts een uur stond Richard Krajicek op het centrecourt, maar het was voldoende om herinneringen op te roepen aan de magie die hem in 1996 de eindoverwinning bezorgde in Londen. Met indrukwekkend machtsvertoon nam de voormalige Wimbledon-kampioen gisteren tegenstander Brett Steven in de houdgreep. De Nieuw-Zeelander werd gered door de regen en begint vandaag met een 2-0 achterstand in sets (6-3 en 7-6) aan het restant van het duel.

Vooraf bestond enige twijfel over het eerste optreden van Krajicek op Wimbledon. Vrijdag verliet de 26-jarige Hagenaar voortijdig het toernooi in Rosmalen wegens een blessure aan de linkerknie. Tegen Steven was gisteren evenwel weinig te merken van fysiek ongemak. Krajicek, in Londen de nummer negen van de plaatsingslijst, maakte een energieke indruk en leek geen moment bevreesd voor valpartijen op de glad geworden ondergrond.

Krajicek dankte zijn flitsende start aan een voortreffelijke opslag. Pas na 36 minuten, in de derde game van de tweede set, kwam grasspecialist Steven uit Nieuw-Zeeland voor het eerst tot scoren op de service van zijn tegenstander. Opzien baarde Krajicek met zijn voluit geslagen backhand, het wapen waarmee hij twee jaar geleden naar de grootste triomf uit zijn loopbaan reikte.

Ook Sjeng Schalken en John van Lottum hadden gisteren last van de regen. Schalken herstelde zich gisteren in het restant van de partij tegen de Amerikaan Jan-Michael Gambill. Maandag stond de Limburger 2-1 in sets (6-7, 4-6 en 7-6) achter, een dag later vertrok hij met voorsprong van de baan. Schalken won de vierde set met 6-4 en nam in de vijfde een break voorsprong, 1-0. Van Lottum begint vandaag met een voorsprong (7-6, 6-3, 4-6 en 1-1) aan het vervolg van zijn duel tegen de Fransman Guillaume Raoux.