KING'S SINGERS

The King's Singers & Evelyn Glennie: Streetsongs. BMG 09026 63175 2.

De stem is het mooiste instrument, maar altijd alleen maar stem gaat wel eens vervelen. Daarom zochten de vocalisten van The Hilliard Ensemble in het recente verleden toenadering tot de jazz-saxofonist Jan Garbarek, die moest improviseren over de tegelijkertijd gezongen liturgische composities van renaissance-componist Cristobal de Morales. The King's Singers hebben voor hun nieuwste cd, Streetsongs, toenadering gezocht tot de virtuoze slagwerkster Evelyn Glennie. Steve Martland schreef _ of beter gezegd arrangeerde _ verschillende 'straatliedjes' die met dansende mallets en stuwende harmonieën de verbindende schakels vormen tussen composities van hier weinig bekende componisten als David Horne, Stanley Glasser of Peter Klatzow.

Het is een dijk van een combinatie, de slagwerkster en de zes zangers. Niet alle stukken mogen dan even sterk of verrassend zijn (en van slagwerksolo's moet je houden), maar van verschillende composities krijg je gewoon niet genoeg. Zoals de Afrikaans getinte en enigszins met de muziek van Ladysmith Black Mambazo verwante compositie Lalela Zulu van Stanley Glasser. Steve Martland volgt met zijn Streetsongs een zelfde procédé. Hij brengt datgene wat van 'de straat' komt naar de concertzaal door het onder zijn kunstzinnige knoedelmajoor te gooien. Je hoort het er allemaal in terug: minimal music, neo-classicistische harmonieën, slagakkoorden van de Haagse compositieschool, melodielijnen zonder enig vibrato, hupsende ska-ritmen. Maar het blijven Streetsongs.

    • Emile Wennekes