Japan zweert yen te bewaken

TOKIO, 24 JUNI. Japan zal passende maatregelen nemen om de stabiliteit van de yen te bewaken. Dit heeft de Japanse minister van Financiën Hikaru Matsunaga vanmorgen gezegd nadat de koers van de yen opnieuw is weggezakt tot meer dan 140 yen per dollar. Michel Camdessus, de topman van het Internationale Monetaire Fonds, noemde de yen-verzwakking vanmorgen een “crisis binnen de crisis” in Azië.

Rond het middaguur stond de yen vandaag op 140,35 yen, na eerder in Tokio te zijn weggezakt naar 141,50 yen. Vorige week woensdag grepen de Amerikaanse en japanse centrale banken in toen de yen tot meer dan 146 per dollar was gevallen, waarna de koers fors aantrok naar 133 yen eind vorige week.

Gevraagd naar een reactie op de nieuwe zwakte van de yen zei Matsunaga vanmorgen dat stabiliteit op de valutamarkt van het grootste belang is, en dat Japan passende maatregelen zal nemen om die stabiliteit te handhaven. Op de valutamarkt werd dat uitgelegd als een voornemen om desnoods met valuta-interventies een bodem onder de yenkoers te leggen.

De yen zakte weg nadat zich op de valutamarkt de indruk had genesteld dat de Japanse regering te traag is met het nemen van hervormingsmaatregelen voor de economie en de financiële sector.

In de Japanse media werd vanmorgen gesproken van een plan om een speciale overheidsbank op te zetten om de daarmee de banksector te saneren, die gebukt gaat onder slechte leningen. Daarover zou binnen Liberaal Democratische Partij (LDP) overeenstemming bestaan, maar dat werd niet bevestigd. Na de hogerhuisverliezingen in juli, waarin de LDP winst verwacht, zou het plan van start kunnen gaan. (AFP, Reuters)