ITALIË-OOSTENRIJK

Foto: De familie Erken zit vrijwel voltallig in de bouw. Vader Peter is huisschilder, de zonen Peter junior en Arie respectievelijk tegelzetter en stukadoor.

“Het zit in de familie”, zegt moeder Diny. “Mijn man zijn broer is betonvlechter en zijn vader timmerman.” De Erkens keken gisternamiddag naar Italië-Oostenrijk: vader op de bank, Peter naast moeder en Arie naast zijn vriendin Nanda Wolfrat. Niet dat ze elke voetbalwedstrijd tijdens het WK zo voltallig bekijken, maar, zo zegt Diny: “hoe langer de race duurt, hoe meer je er gezien wilt hebben”. Huize Erkens was unaniem in het oordeel: Jammer dat Italië won. “We houden niet van dat gluiperige dat die Italianen op het veld hebben”, verduidelijkt Diny. “Ze spelen gewoon gemeen. Dat hebben de Duitsers ook, maar die zijn weer een stuk spannender om naar te kijken.” Hoewel de Italiaanse keeper natuurlijk best goed was. “De enige die alert was”, vindt vader Peter. De familie maakt zich op voor morgen, als Nederland uitkomt tegen Mexico. De mannen hebben er alle vertrouwen in. “Holland begint te groeien. De reus is wakker geworden.” Diny is minder gerust. “Schei uit, het huis is te klein. Als Oranje speelt, gil ik het uit, sla alles om. Ik raak altijd heel gespannen. Waarschijnlijk sloop ik alles in mijn buurt. Afgelopen zaterdag was ik na de wedstrijd een glas kwijt. Volgens mij heb ik het opgevreten van de zenuwen. Toch die emotie, denk ik.” (Foto Friso Spoelstra)