Inval van EU bij banken Oostenrijk

WENEN, 24 JUNI. Functionarissen van de Europese Commissie hebben gisteren een inval gedaan op de hoofdkantoren van vier banken in Oostenrijk. De instellingen worden verdacht van kartelvorming via afspraken over de rente en andere banktarieven.

De actie was bedoeld om meer informatie te krijgen over de geregelde bijeenkomsten die de belangrijkste banken al jaren houden in een Weens hotel. In de Oostenrijkse pers staat het bankengezelschap bekend als de Lombard-club. De Europese Commissie begon een jaar geleden met het onderzoek in de zaak.

Het gaat om de Kontrollbank, de Postsparkasse, de Raiffeisen Bank en de BAWAG. De topmanagers van de Oostenrijkse banken ontmoeten elkaar maandelijks tijdens een lunch in het hotel Bristol om “van gedachten te wisselen”. Tijdens deze informele bijeenkomsten van de Lombard-Club, een naam die de managers zelf hebben gekozen, zouden de bankiers de hoogtes van rente en prijzen hebben afgesproken.

De beschuldiging is afkomstig van Gerhard Praschak, topmanager van de Kontrollbank. Praschak pleegde vorig jaar april zelfmoord toen bekend werd dat zijn vroegere collega Rudolf Scholten, die een aantal jaren minister van wetenschap en cultuur was geweest, bij de Kontrollbank terug zou komen. De bankier plande zijn zelfmoord minutieus en stuurde belastend informatiemateriaal - onder andere notulen van de Lombard-bijeenkomsten - aan alle oppositiepartijen en de media.

Het is onduidelijk waarom Brussel zo lang heeft gewacht voor het tot actie over ging, vooral omdat inmiddels belangrijk bewijsmateriaal “verdwenen” zou kunnen zijn.

Drie maanden geleden werd in de woning van Praschaks weduwe ingebroken en de aktentas van de bankier gestolen. Volgens de politie stelde de diefstal niets voor, maar nu blijkt dat het dagboek en notulen ontbreken. Inmiddels is vandaag bij de Bank Austria ook huiszoeking gedaan.

De managers van de betrokken banken hebben allen verklaard het onderzoek te zullen ondersteunen. “Wij hebben niets te verbergen”, zei Karl Stoss van de Postsparkasse. Helmut Elsner van de BAWAG voegde eraan toe de zaak positief te zien. “Daarmee kunnen eindelijk beschuldigingen over illegale prijsafspraken ontkracht worden”, aldus Elsner.

Sinds Praschaks dood heeft de leider van de extreem-rechtse Freiheitlichen, Jörg Haider, de banken herhaaldelijk aangevallen en ook in Brussel aangifte wegens kartelvorming gedaan.

    • Karin Jusek