Hof milder dan rechtbank; Zestien jaar cel voor lid Leerdambende

DEN HAAG, 24 JUNI. Het gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep twee mannen van 24 en 25 jaar veroordeeld tot respectievelijk zestien en negen jaar gevangenisstraf. Tegen de twee leden van de zogenoemde Bende van Leerdam was levenslang en twaalf jaar geëist.

De 24-jarige man kreeg de straf voor doodslag op een Dordtse hasjhandelaar, betrokkenheid bij een poging tot doodslag op de A2 en deelname aan een reeks gewapende overvallen. Bij de schietpartij op de A2 schoten bendeleden op een rijdende BMW, maar niemand raakte gewond. De Dordtse rechtbank had hem in eerste instantie twintig jaar celstraf opgelegd. Het 25-jarige medebendelid kreeg negen jaar cel voor het plegen van vijf gewapende overvallen. De rechtbank in Dordrecht veroordeelde hem vorig jaar na een eis van veertien jaar tot twaalf jaar hechtenis.

De Dordtse rechtbank veroordeelde toen dertien leden van de Bende van Leerdam tot straffen van drie jaar tot levenslang. De rechter achtte de bendeleden, onder wie twaalf Molukkers, schuldig aan onder andere dertien gewapende overvallen, waarvan twee met dodelijke afloop, brandstichtingen, diefstal met geweld en ripdeals. In wisselende samenstelling pleegden de bendeleden roofovervallen op illegale casino's, een bank, een supermarkt en overvielen een ouder echtpaar in hun woning. Tijdens de zitting verklaarden de bendeleden dat een deel van de buit was bedoeld als bijdrage aan de strijd voor een vrije Zuid-Molukse Republiek.

In hoger beroep verklaarde de 24-jarige tegenover het Haagse gerechtshof dat de Dordtse softdrugshandelaar zelf medeverantwoordelijk was voor zijn dood. Het slachtoffer pleegde verzet bij de overval en werd daarop neergeschoten. Deze verklaring werd de 24-jarige zwaar aangerekend.

Het hof negeerde het verweer voor niet-ontvankelijkheid van raadsman mr. R. Moszkowicz. De rechtbank, die de 24-jarige vorig jaar juni na een eis tot levenslang veroordeelde tot twintig jaar, is volgens de advocaat bewust misleid door justitie en politie. Belangrijke stukken uit het vooronderzoek zouden zijn achtergehouden of vernietigd.

Raadsman mr. J. de Goeij van het andere bendelid, de enige Nederlander in de Bende van Leerdam, had een straf van zes jaar voor zijn cliënt bepleit. Hij baseerde die straf op voorgaande uitspraken van het hof tegen andere leden van de bende. De 25-jarige vrijgesproken van betrokkenheid bij de poging tot doodslag op de A2.

Tijdens de uitspraak was het onrustig in de rechtszaal. Familieleden van de vermoorde softdrugshandelaar riepen vanaf de publieke tribune dat de 24-jarige dader levenslang had moeten krijgen. Daarop ontstond een woordenwisseling tussen de 24-jarige dader en de familieleden. De parketpolitie besloot een deel van de aanwezigen te verwijderen.